• Antrenamentul de o zi al celor trei națiuni în largul coastei de est a Peninsulei Coreene este menit să facă față unui impuls nord-coreean.
  • Oficialii sud-coreeni au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că au detectat semne că Coreea de Nord se pregătește să testeze o rachetă lansată de pe un submarin.
  • Antrenamentul de vineri are loc în contextul în care Coreea de Sud și Japonia încearcă să refacă legăturile distruse din cauza istoriei și a disputelor comerciale.

Navele de război sud-coreene, americane și japoneze au lansat vineri primele exerciții trilaterale antisubmarin din ultimii cinci ani, după ce Coreea de Nord a reluat testele cu rachete în această săptămână, ca răspuns aparent la antrenamentele bilaterale ale forțelor sud-coreene și americane.

Recentele cinci lansări de rachete ale Nordului, primele teste de acest fel într-o lună, au avut loc, de asemenea, înainte și după ce vicepreședintele american Kamala Harris a vizitat joi Coreea de Sud și a reafirmat angajamentul de fier al SUA față de securitatea aliaților săi asiatici.

Antrenamentul de o zi al celor trei națiuni în largul coastei de est a Peninsulei Coreene este menit să facă față unui impuls nord-coreean de a-și avansa capacitatea de a lansa rachete de pe submarine, potrivit unei declarații a marinei sud-coreene.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În ultimii ani, Coreea de Nord a construit submarine mai mari, inclusiv unul cu propulsie nucleară, și a testat rachete sofisticate care pot fi lansate de pe acestea. Aceasta este o evoluție alarmantă pentru rivalii săi, deoarece este mai greu de detectat din timp rachetele lansate de sub apă.

Oficialii sud-coreeni au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că au detectat semne că Coreea de Nord se pregătește să testeze o rachetă lansată de pe un submarin. Exercițiile de vineri implică portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, precum și distrugătoare americane, sud-coreene și japoneze, se arată în comunicatul marinei. În timpul antrenamentelor, navele marinei din cele trei națiuni urmau să caute și să urmărească un submarin american cu propulsie nucleară care se prezintă ca fiind un submarin nord-coreean, în timp ce făceau schimb de informații conexe, potrivit presei.

Vom răspunde și vom neutraliza orice formă de provocări nord-coreene într-o manieră copleșitoare și decisivă”, a declarat căpitanul Cho, Chung-ho, comandantul trupelor marinei sud-coreene care au participat la antrenament, citat în declarație. Pe lângă rachetele sale lansate de pe submarine, Coreea de Nord dispune și de o varietate de rachete cu capacitate nucleară care pun la distanță de lovire atât Statele Unite, cât și aliații săi, Coreea de Sud și Japonia. În acest an, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete, în timp ce refuză să reia diplomația nucleară cu Statele Unite, blocată de mult timp.

Antrenamentul de vineri are loc în contextul în care Coreea de Sud și Japonia încearcă să refacă legăturile distruse din cauza istoriei și a disputelor comerciale. Cele două țări asiatice găzduiesc împreună un total de 80.000 de soldați americani. La începutul acestei săptămâni, Reagan a participat la exerciții comune americano-sud-coreene în apropierea peninsulei, primul astfel de exercițiu bilateral care implică un portavion american din 2017.

Cele mai recente teste cu rachete ale Nordului au avut loc joi, la câteva ore după ce Harris a părăsit Coreea de Sud. În timpul vizitei sale în zona demilitarizată care separă cele două Corei, Harris a declarat: În Sud, vedem o democrație înfloritoare. În Nord, vedem o dictatură brutală.