• Armata sud-coreeană a declarat că racheta balistică a fost lansată din orașul Wonsan.
  • Joe Biden a reafirmat angajamentul de a consolida disuasiunea extinsă și de a apăra cei doi aliați asiatici.
  • Ultima lansare a avut loc la mai puțin de două ore după ce ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a criticat summitul trilateral.

Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică, în timp ce a avertizat cu privire la „reacții militare mai dure” la eforturile SUA de a-și spori prezența de securitate în regiune alături de aliații săi, afirmând că Washingtonul își asumă un „pariu pe care îl va regreta”.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de astfel de teste în acest an și, de asemenea, a tras sute de proiectile de artilerie în mare mai recent, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite au organizat exerciții, unele dintre ele implicând Japonia.

Armata sud-coreeană a declarat că racheta balistică a fost lansată din orașul Wonsan de pe coasta de est a Nordului la ora 10:48, zburând 240 km la o altitudine de 47 km cu viteza Mach 4. Ultima lansare a avut loc la mai puțin de două ore după ce ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a criticat summitul trilateral de duminică al Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, în timpul căruia liderii au criticat testele de armament ale Pyongyangului și au promis o mai mare cooperare în domeniul securității.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În cadrul discuțiilor, președintele american Joe Biden a reafirmat angajamentul de a consolida disuasiunea extinsă și de a apăra cei doi aliați asiatici cu o „gamă completă de capacități”, inclusiv arme nucleare.

Choe a declarat că „exercițiile de război pentru agresiune” ale celor trei țări nu au reușit să țină în frâu Nordul, ci mai degrabă vor aduce asupra lor o „amenințare mai serioasă, realistă și inevitabilă”.