• Armata sud-coreeană a declarat că racheta balistică a fost lansată din orașul Wonsan.
  • Joe Biden a reafirmat angajamentul de a consolida disuasiunea extinsă și de a apăra cei doi aliați asiatici.
  • Ultima lansare a avut loc la mai puțin de două ore după ce ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a criticat summitul trilateral.

Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică, în timp ce a avertizat cu privire la „reacții militare mai dure” la eforturile SUA de a-și spori prezența de securitate în regiune alături de aliații săi, afirmând că Washingtonul își asumă un „pariu pe care îl va regreta”.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de astfel de teste în acest an și, de asemenea, a tras sute de proiectile de artilerie în mare mai recent, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite au organizat exerciții, unele dintre ele implicând Japonia.

Armata sud-coreeană a declarat că racheta balistică a fost lansată din orașul Wonsan de pe coasta de est a Nordului la ora 10:48, zburând 240 km la o altitudine de 47 km cu viteza Mach 4. Ultima lansare a avut loc la mai puțin de două ore după ce ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a criticat summitul trilateral de duminică al Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, în timpul căruia liderii au criticat testele de armament ale Pyongyangului și au promis o mai mare cooperare în domeniul securității.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL

În cadrul discuțiilor, președintele american Joe Biden a reafirmat angajamentul de a consolida disuasiunea extinsă și de a apăra cei doi aliați asiatici cu o „gamă completă de capacități”, inclusiv arme nucleare.

Choe a declarat că „exercițiile de război pentru agresiune” ale celor trei țări nu au reușit să țină în frâu Nordul, ci mai degrabă vor aduce asupra lor o „amenințare mai serioasă, realistă și inevitabilă”.