• Coreea de Nord a lansat duminică ceea ce se crede a fi racheta cu cea mai mare rază de acțiune din 2017.
  • O escaladare a programului său militar și un posibil semnal că vor urma teste mai ample, potrivit președintelui sud-coreean.
  • Președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că națiunea este aproape de a ridica moratoriul privind rachetele balistice intercontinentale și testele nucleare.

Coreea de Nord a lansat duminică ceea ce se crede a fi racheta cu cea mai mare rază de acțiune din 2017, o escaladare a programului său militar și un posibil semnal că vor urma teste mai ample, potrivit președintelui sud-coreean, informează CNN.

Atât guvernul sud-coreean, cât și cel japonez au anunțat lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acțiune (între racheta cu rază medie de acțiune și cea intercontinentală – n.r.), despre care oficialii Tolyo spun că a atins o înălțime de 2.000 km cu o rază de acțiune de 800 km înainte de a cădea în apele din largul coastei de est a Peninsulei Coreene.

„Dacă racheta ar fi fost lansată la apogeul normal, raza de acțiune ar fi fost între 3.500 km și 5.500 km, ceea ce o face o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune și cel mai lung test cu rază de acțiune din 2017”, a declarat pentru CNN Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că națiunea este aproape de a ridica moratoriul privind rachetele balistice intercontinentale și testele nucleare.

Într-o declarație recentă difuzată de KCNA, un purtător de cuvânt a apărat dreptul Coreei de Nord de a-și consolida armele, afirmând că „dezvoltarea recentă a unor arme de tip nou a fost doar o parte a eforturilor sale de modernizare a capacității sale de apărare națională”.