• Testele de artilerie ale Nordului atrag mai puțin atenția din exterior decât lansările sale de rachete.
  • În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în ceea ce numește simulări de lovituri nucleare asupra unor ținte sud-coreene și americane.
  • Coreea de Nord a testat 15 rachete de când a reluat activitățile de testare, la 25 septembrie.

Coreea de Nord a tras obuze de artilerie în apropierea granițelor maritime cu Coreea de Sud, marți seara târziu, la o zi după ce Sudul a început exercițiile militare anuale pentru a face față mai bine provocărilor nord-coreene. Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat într-o declarație miercuri dimineață că Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de obuze în largul coastei sale de vest și 150 de proiectile în largul coastei sale de est.

Acesta a precizat că armata sud-coreeană a transmis de mai multe ori mesaje prin care a cerut Coreei de Nord să înceteze tirurile, dar nu au existat rapoarte de violență între rivali. Armata sud-coreeană a declarat că obuzele nu au căzut în apele teritoriale sud-coreene, ci au căzut în interiorul părții nordice a zonelor tampon maritime pe care cele două Corei le-au stabilit în cadrul unui acord intercoreean din 2018, menit să reducă animozitățile de pe linia frontului.

Este a doua oară când Coreea de Nord trage obuze în zonele tampon de vinerea trecută, când a tras sute de obuze în zonele tampon, în cea mai importantă încălcare directă a acordului din 2018.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Armata sud-coreeană a declarat că Coreea de Nord trebuie să înceteze provocările care subminează pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană. Aceasta a adăugat că își sporește pregătirea militară și, în coordonare cu Statele Unite, monitorizează îndeaproape mișcările Coreei de Nord.

Câteva ore mai târziu, un purtător de cuvânt neidentificat al Statului Major al Armatei Populare Nord-Coreene a emis o declarație în care a descris ultimele tiruri de artilerie ca fiind un răspuns la antrenamentele de artilerie sud-coreene despre care a afirmat că au avut loc marți mai devreme într-o zonă de frontieră. Seulul nu a confirmat imediat că a efectuat marți astfel de exerciții de artilerie.