• Pyongyang a calificat exercițiile aeriene comune, denumite Vigilant Storm, drept un exercițiu militar agresiv și provocator care vizează” Coreea de Nord.
  • Pyongyang a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
  • Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat că a fost efectiv o invazie teritorială”.

Coreea de Nord a tras un baraj de artilerie într-o zonă tampon” maritimă în cursul nopții, a anunțat vineri armata de la Seul, după o serie record de lansări care a inclus un test eșuat de rachetă balistică intercontinentală.

Seulul și Washingtonul, care au avertizat că recentele lansări ale Pyongyangului ar putea culmina cu un test nuclear, au prelungit până sâmbătă cele mai mari exerciții aeriene comune din istorie, ca răspuns la avalanșa de proiectile.

La scurt timp după ce această decizie a fost anunțată joi, Pyongyang a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, calificând această acțiune drept o alegere foarte periculoasă și greșită”. Aproximativ 80 de lovituri de artilerie au fost apoi trase la ora locală 23.28 într-o zonă tampon” maritimă de către Nord, a declarat armata Seulului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Barajul a fost o încălcare clară” a acordului din 2018 care a stabilit zona tampon în încercarea de a reduce tensiunile dintre cele două părți, a declarat Statul Major al Forțelor Armate de la Seul. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a descris lansarea ICBM a Pyongyangului ca fiind ilegală și destabilizatoare”, iar Seulul și Washingtonul au promis că vor lua noi măsuri pentru a-și demonstra determinarea și capacitățile” împotriva amenințărilor crescânde ale Nordului.

Printre acestea s-a numărat unul care a aterizat în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud pentru prima dată de la sfârșitul Războiului din Coreea, în 1953. Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat că a fost efectiv o invazie teritorială”.

Experții și oficialii au declarat că Pyongyang își intensifică testele în semn de protest față de exercițiile americano-sud-coreene și în timp ce se pregătește să efectueze un alt test nuclear, care ar fi al șaptelea.

Pyongyang a calificat exercițiile aeriene comune, denumite Vigilant Storm, drept un exercițiu militar agresiv și provocator care vizează” Coreea de Nord și a amenințat că Washingtonul și Seulul vor plăti cel mai oribil preț din istorie” dacă vor continua. Pe lângă prelungirea Vigilant Storm până sâmbătă, armata de la Seul a anunțat că exercițiul Taegeuk, un exercițiu anual care se concentrează pe îmbunătățirea performanțelor de tranziție pe timp de război” și pe gestionarea crizelor, va avea loc săptămâna viitoare.

Viitorul exercițiu simulat pe calculator va fi efectuat pentru a consolida capacitatea de a realiza capacitatea practică a misiunii în pregătirea pentru diverse amenințări, cum ar fi armele nucleare, rachetele și provocările recente ale Coreei de Nord”, a declarat aceasta.