• Coreea de Sud a răspuns rapid prin lansarea propriilor rachete în aceeași zonă de frontieră.
  • Casa Albă a susținut că Statele Unite nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord.
  • Cele 23 de rachete lansate reprezintă un număr record de teste zilnice de rachete efectuate de Coreea de Nord, spun unii experți.

Sirenele de alarmă aeriană au sunat pe o insulă sud-coreeană, iar locuitorii au fost evacuați în adăposturi subterane după ce Coreea de Nord a lansat miercuri peste 20 de rachete, dintre care cel puțin una în direcția sa și care a aterizat în apropierea graniței maritime tensionate dintre rivali. Coreea de Sud a răspuns rapid prin lansarea propriilor rachete în aceeași zonă de frontieră.

Lansările au avut loc la câteva ore după ce Coreea de Nord a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a determina SUA și Coreea de Sud să plătească cel mai oribil preț din istorie, în semn de protest față de exercițiile militare în desfășurare între Coreea de Sud și SUA, pe care le consideră o repetiție de invazie. Casa Albă a susținut că Statele Unite nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și a promis că va colabora cu aliații pentru a limita ambițiile nucleare ale Coreei de Nord.

Avalanșa de teste cu rachete ale Nordului a avut loc, de asemenea, în timp ce atenția lumii era concentrată asupra Coreei de Sud, după tragedia de Halloween din weekend, în care peste 150 de persoane au fost ucise într-un val de mulțime în Seul, în ceea ce a fost cel mai mare dezastru din ultimii ani din țară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Armata sud-coreeană a declarat că Coreea de Nord a lansat miercuri cel puțin 23 de rachete – 17 dimineața și șase după-amiaza – în largul coastelor sale estice și vestice. Aceasta a precizat că toate armele erau rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau rachete sol-aer suspecte. Tot miercuri, Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de proiectile de artilerie într-o zonă tampon maritimă estică pe care Coreile au creat-o în 2018 pentru a reduce tensiunile, potrivit armatei sud-coreene.

Cele 23 de rachete lansate reprezintă un număr record de teste zilnice de rachete efectuate de Coreea de Nord, spun unii experți.

Una dintre rachetele balistice a zburat spre insula Ulleung din Coreea de Sud înainte de a ateriza în cele din urmă la 167 km nord-vest de insulă. Armata sud-coreeană a emis o alertă de raid aerian pe insulă, potrivit Statului Major al armatei sud-coreene. Presa sud-coreeană a publicat fotografii cu locuitorii insulei care se mută în adăposturi subterane.

Câteva ore mai târziu, armata sud-coreeană a declarat că a ridicat alerta de raid aerian pe insulă. Ministerul sud-coreean al Transporturilor a declarat că a închis unele rute aeriene deasupra apelor estice ale țării până joi dimineața, în urma lansărilor nord-coreene.