• Vineri, Kim a participat la o masivă paradă civilă în Pyongyang, care a marcat cea de-a 110-a aniversare a nașterii bunicului său fondator al statului, Kim Il Sung.
  • Dispeceratul KCNA de duminică l-a citat pe Kim ca prezentând sarcini nespecificate pentru a stimula lupta nucleară și capacitatea militară a Coreei de Nord.
  • Coreea de Nord a început acest an cu o serie de teste de armament.

Coreea de Nord a anunțat duminică că a testat cu succes o armă tactică ghidată recent dezvoltată, ultima dintr-o serie de lansări care au avut loc imediat după ce țara a trecut de cea mai mare aniversare de stat fără o paradă militară așteptată, pe care o folosește de obicei pentru a dezvălui sisteme de arme provocatoare.

Ultima activitate de testare a venit pe fondul îngrijorărilor. Coreea de Nord ar putea efectua în curând o testare mai mare, cum ar fi un test exploziv nuclear, într-un efort de a extinde arsenalul nuclear al țării și de a crește presiunea asupra rivalilor săi, în contextul în care diplomația este în impas. Agenția oficială de știri Korean Central News Agency a declarat că liderul Kim Jong Un a observat lansarea, despre care a spus că va consolida funcționarea eficientă a forțelor nucleare tactice ale țării și puterea de foc a corpului său de artilerie cu rază lungă de acțiune.

Dispeceratul a sugerat că arma testată este probabil capabilă să poarte un focos nuclear, dar KCNA nu a oferit detalii. De asemenea, nu a precizat când și unde a avut loc lansarea. Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că a detectat două lansări de proiectile din orașul Hamhung, situat pe coasta de est a Nordului, sâmbătă seara devreme.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

Acesta a precizat că proiectilele au zburat cu aproximativ 110 km/h la un apogeu de 25 km/h și la o viteză maximă de Mach 4. Comunicatul mai preciza că autoritățile de informații sud-coreene și americane analizează detalii suplimentare ale lansărilor. Acesta a precizat că oficialii sud-coreeni au organizat separat o întâlnire de urgență pentru a discuta despre lansări.

Coreea de Nord a început acest an cu o serie de teste de armament, inclusiv cu primul său test de zbor al unei rachete balistice intercontinentale din 2017. Oficialii sud-coreeni și americani au declarat că Pyongyang ar putea lansa în curând provocări suplimentare, cum ar fi un alt test ICBM, o lansare de rachetă pentru a plasa pe orbită un satelit spion sau chiar o explozie de test nuclear care ar fi a șaptea de acest fel.