• Coreea de Nord a amenințat că va transforma Pacificul „în poligonul nostru de tragere” în timp ce a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre Japonia.
  • Unii experți spun că Coreea de Nord face presiuni pentru a obține arsenale de arme mai puternice, despre care crede că ar spori avantajul în eventualele negocieri cu Statele Unite.
  • Kim Jo-yong, puternica soră a liderului Kim Jong-un, a declarat că Pyongyang va trage în ocean în funcție de acțiunile SUA.

Coreea de Nord a amenințat că va transforma Pacificul „în poligonul nostru de tragere” în timp ce a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre Japonia. Acțiunea a atras o condamnare rapidă din partea rivalilor țării și a determinat Tokyo să solicite o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Tragerile au fost efectuate în urma lansării unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) sâmbătă și a amenințărilor Coreei de Nord de a reacționa cu o forță fără precedent la exercițiile militare americano-sud-coreene pe care Nordul le consideră o repetiție de invazie. Unii experți spun că Coreea de Nord face presiuni pentru a obține arsenale de arme mai puternice, despre care crede că ar spori avantajul în eventualele negocieri cu Statele Unite. Kim Jo-yong, puternica soră a liderului Kim Jong-un, a declarat că Pyongyang va trage în ocean în funcție de acțiunile SUA.

Ea a spus: „Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul acțiunii forțelor americane. Suntem foarte conștienți de mișcarea mijloacelor de atac strategic ale forțelor americane, care devin în ultimul timp tot mai dinamice în jurul Peninsulei Coreene. Ea s-ar putea referi la survolul american al bombardierelor supersonice cu rază lungă de acțiune B-1B, duminică, pentru antrenamente separate cu Coreea de Sud și Japonia.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Coreea de Nord este extrem de sensibilă la desfășurarea bombardierelor B-1B, care pot transporta o încărcătură uriașă de arme convenționale. Armata sud-coreeană a declarat că a detectat cele două lansări de rachete luni dimineață dintr-un oraș de coastă din vestul țării, situat la nord de Pyongyang, capitala nord-coreeană. Japonia a precizat că ambele rachete au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei și că nu au fost raportate pagube care să implice avioane și nave din zonă.

Potrivit evaluărilor japoneze și sud-coreene, rachetele nord-coreene au zburat la o altitudine maximă de 30-60 de mile și la o distanță de 210-250 de mile. Atât Coreea de Sud, cât și Japonia au condamnat lansările ca fiind o amenințare la adresa păcii internaționale și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, care interzic orice activitate balistică a Coreei de Nord. Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că Tokyo a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a răspunde la recentele lansări nord-coreene.

O ședință inițială a Consiliului de Securitate condusă de secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Khaled Khiari, a fost stabilită pentru mai târziu în cursul zilei de luni. Nu era clar dacă Consiliul ONU ar putea adopta sancțiuni internaționale dure împotriva Coreei de Nord, deoarece China și Rusia, două dintre puterile cu drept de veto ale Consiliului, implicate în confruntări separate cu Washingtonul, s-au opus deja încercărilor conduse de SUA anul trecut de a impune noi sancțiuni după ce Nordul a lansat zeci de arme balistice.

Comandamentul american Indo-Pacific a declarat că lansările de rachete evidențiază „impactul destabilizator” al programelor ilegale de armament ale Coreei de Nord. Acesta a declarat că angajamentele SUA față de apărarea Coreei de Sud și a Japoniei „rămân de fier”.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a declarat că unitățile de artilerie cu rază lungă de acțiune de pe coasta sa vestică au tras două focuri de armă luni dimineață în direcția apelor estice, în ceea ce armata Coreei de Sud a numit o confirmare a activităților pe care vecinii Nordului le-au raportat anterior ca fiind lansări de rachete. Agenția oficială de știri Korean Central News Agency a declarat că proiectilele de artilerie nord-coreene au simulat lovituri asupra unor ținte aflate la o distanță de până la 245 de mile.

Nordul a declarat că lansările au implicat noul său sistem de lansatoare de rachete multiple de 600 mm care ar putea fi înarmat cu arme nucleare „tactice” pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă. Oficialii sud-coreeni din domeniul apărării au considerat sistemul de arme ca fiind o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Presa de stat nord-coreeană a declarat duminică că testul ICBM a fost menit să consolideze și mai mult capacitatea sa de atac nuclear „fatal” și să verifice fiabilitatea armei și pregătirea de luptă a forței nucleare a țării. În declarația sa de duminică mai devreme, Kim Yo Jong a amenințat că va lua măsuri puternice suplimentare în legătură cu viitoarele exerciții militare între Statele Unite și Coreea de Sud.