• Pyongyang afirmă că ultimul său test ICBM a fost menit să își consolideze capacitățile de „contraatac nuclear fatal”.
  • Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete.
  • Ministrul sud-coreean de externe Park Jin a declarat că lansarea de sâmbătă semnalează „în mod „clar” intenția Pyongyangului de a efectua provocări suplimentare.

Coreea de Nord a declarat că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) ca avertisment pentru Statele Unite și Coreea de Sud, afirmând că exercițiul a demonstrat cu succes capacitatea sa de a lansa un „contraatac nuclear fatal”.

Declarația nord-coreeană de duminică a venit la o zi după ce a lansat Hwasong-15 în largul coastei de vest a Japoniei, după ce a avertizat că va răspunde puternic la viitoarele exerciții militare ale SUA și Coreei de Sud.

Exercițiul surpriză de lansare de ICBM … este o dovadă reală a eforturilor consecvente ale forței nucleare strategice a RPDC de a transforma capacitatea sa de contraatac nuclear fatal asupra forțelor ostile în una irezistibilă”, a declarat agenția de știri de stat KCNA, folosind abrevierea denumirii oficiale a țării, Republica Populară Democrată Coreeană.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Sora liderului Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a iritat SUA pentru că încearcă să transforme Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce ea a numit un instrument pentru politica sa ostilă odioasă” față de Pyongyang. Avertizez că vom urmări fiecare mișcare a inamicului și vom lua măsuri corespunzătoare și foarte puternice și copleșitoare de contracarare a fiecărei mișcări ostile față de noi”, a declarat ea într-o declarație.

Lansarea rachetei de sâmbătă, prima lansare a Coreei de Nord de la 1 ianuarie, a avut loc după ce Pyongyangul a amenințat vineri cu un răspuns fără precedent de persistent și puternic”, în timp ce SUA și Coreea de Sud se pregătesc pentru exerciții militare anuale, ca parte a eforturilor de a respinge amenințările nucleare și cu rachete tot mai mari ale Pyongyangului.

Agenția de știri de stat a declarat că racheta a zburat timp de 1 oră, 6 minute și 55 de secunde, până la o înălțime de 5.768 km, înainte de a lovi cu precizie o zonă prestabilită la 989 km distanță, în ape deschise.

Hwasong-15 a fost testat pentru prima dată în 2017. Dacă Coreea de Nord efectuează cel de-al șaptelea test nuclear, care ar putea avea loc în orice moment, va fi un schimbător de joc în sensul că Coreea de Nord ar putea dezvolta și desfășura rachete nucleare tactice”, a declarat Park sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen.