- Coreea de Nord a prezentat oficial prima dronă sinucigașă cu inteligență artificială și un sistem radar aerian de avertizare timpurie.
- Kim Jong Un a supervizat testele și a cerut prioritate pentru tehnologia fără pilot în modernizarea armatei.
- Aeronava de avertizare este adaptată de la avioane rusești Il-76, îmbunătățind sistemele radar limitate de terenul muntos.
- Experții suspectează că dronele nord-coreene sunt inspirate de modele rusești (Lancet-3) și israeliene (Harop)
Coreea de Nord a prezentat ceea ce pretinde a fi prima sa dronă sinucigașă dotată cu Inteligență Artificială, precum și primul său sistem radar aerian de avertizare timpurie, a raportat presa de stat nord-coreeană, KCNA.
Advertisment
Marele lider al Republicii Populare Democrate
Agenția Centrală de Știri Coreeană, condusă de stat, a publicat imagini ale dronelor și aeronavelor și a afirmat că liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a inspectat personal și a oferit îndrumări oficialilor militari.
„Domeniul echipamentelor fără pilot și al inteligenței artificiale ar trebui să fie prioritar și dezvoltat în modernizarea forțelor armate”, a declarat Kim.
Recomandări

KCNA a publicat fotografii care ar arătă testarea dronei, două dintre acestea arătând-o zburând într-un obiect în formă de tanc și apoi explodând.
De asemenea, este pentru prima dată când Coreea de Nord, care deține arme nucleare, prezintă oficial o aeronavă de avertizare timpurie, care ar putea îmbunătăți sistemele sale de apărare aeriană învechite.
Potrivit unui raport publicat în septembrie 2024 de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), Coreea de Nord a modificat aeronave furnizate de Rusia pentru a le transforma în platforme radar aeropurtate.
O astfel de aeronavă ar completa sistemele radar terestre existente ale Coreei de Nord, care pot fi împiedicate de terenul muntos al peninsulei, a declarat IISS.

Adaptări rusești pentru apărare aeriană
Coreea de Nord a devenit un aliat militar cheie al Rusiei, furnizând Moscovei proiectile de artilerie, rachete și chiar soldați în schimbul produselor petroliere și al tehnologiei avansate de rachet, scrie Kyiv Independent.
Se crede că Pyongyangul a trimis peste 10.000 de soldați pentru a ajuta Rusia în război, primele ciocniri cu forțele ucrainene fiind raportate în regiunea Kursk.
Oficialii estimează că până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk din Rusia începând din toamna anului trecut pentru a contracara incursiunea transfrontalieră a Ucrainei lansată în august 2024.
Președintele Volodimir Zelenski a raportat anterior că forțele nord-coreene care luptă pentru Rusia au suferit 4.000 de pierderi, două treimi din pierderi fiind soldați uciși.

Citește și
- România va primi 1,3 miliarde de euro din cererea de plată nr. 3 a PNRR, parțial suspendată de Comisia Europeană
- Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită astăzi, 27 martie. Liviu Lucaci, rectorul UNATC: „Educația teatrală e o nevoie a sistemului educațional”
- Cel puțin 6 persoane au murit după ce un submarin turistic s-a scufundat în Marea Roșie, în apropiere de Hurghada