• Ministrul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relațiile cu Nordul, a calificat comentariile lui Kim drept foarte lipsite de respect și indecente.
  • Kim a declarat că exercițiile comune arată că discuțiile aliaților despre diplomație sunt neserioase.
  • Experții spun că cel mai recent plan economic al Sudului este similar cu propunerile liderilor anteriori.

Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat vineri că președintele din Coreea de Sud ar trebui să își închidă gura după ce acesta a reiterat că țara sa este dispusă să ofere ajutor economic în schimbul dezarmării nucleare.

Comentariile ei marchează prima dată când un oficial nord-coreean de rang înalt comentează direct ceea ce președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a numit un plan îndrăzneț – propus pentru prima dată în luna mai și despre care a vorbit din nou miercuri la o conferință de presă pentru a marca primele 100 de zile de mandat.

Ar fi fost mai favorabil pentru imaginea sa să își închidă gura, în loc să vorbească prostii pentru că nu avea nimic mai bun de spus, a declarat Kim Yo Jong într-o declarație publicată de agenția de presă de stat KCNA, numindu-l pe Yoon cu adevărat simplu și încă copilăros să creadă că ar putea schimba cooperarea economică pentru onoarea și armele nucleare ale Nordului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Nimeni nu-și dă la schimb destinul pentru o prăjitură de porumb, a adăugat ea. Ministrul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relațiile cu Nordul, a calificat comentariile lui Kim drept foarte lipsite de respect și indecente.

În timp ce Yoon a declarat că este dispus să ofere un ajutor economic gradual Coreei de Nord dacă aceasta ar pune capăt dezvoltării armelor nucleare și ar începe denuclearizarea, el a făcut presiuni pentru a crește disuasiunea militară a Coreei de Sud împotriva Coreei de Nord. Coreea de Sud a reluat exercițiile comune cu Statele Unite, suspendate de mult timp, inclusiv exercițiile majore pe teren care vor începe săptămâna viitoare.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul susține politicile lui Yoon, dar Kim a declarat că exercițiile comune arată că discuțiile aliaților despre diplomație sunt neserioase. Noi spunem clar că nu vom sta față în față cu el, a spus ea despre Yoon.

Kim Yo Jong a devenit un critic vocal al Coreei de Sud în ultimii ani, văzută de unii experți ca făcând pe polițistul rău față de declarațiile mai discrete ale fratelui ei. Declarația de vineri este cel mai dur atac personal al ei la adresa lui Yoon de până acum, dar luna aceasta a lansat și o tiradă plină de înjurături în care a acuzat Sudul pentru o epidemie de COVID-19 în Nord și a amenințat cu represalii mortale dacă vor mai apărea alte cazuri.

Experții spun că cel mai recent plan economic al Sudului este similar cu propunerile liderilor anteriori, inclusiv cele din timpul summiturilor dintre președintele american de atunci, Donald Trump, și Kim Jong Un.