• Lansările Coreei de Nord de miercuri au fost primele raportate în ultimele luni.
  • Recentele teste de rachete și dezvoltarea nucleară ale Nordului au relansat dezbaterea dacă Sudul ar trebui să își urmărească propriile arme nucleare.
  • Yoon a declarat că s-a angajat să respecte Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

Discuțiile cu Coreea de Nord nu ar trebui să fie pentru spectacol politic, ci să contribuie la stabilirea păcii, a declarat miercuri președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, la câteva ore după ce Nordul a testat două rachete de croazieră în mare.

Vorbind la o conferință de presă amplă pentru a marca primele sale 100 de zile de mandat, Yoon nu a făcut nicio mențiune despre lansări, care au fost raportate public abia mai târziu de către armata sud-coreeană.

Yoon și-a repetat disponibilitatea de a oferi un ajutor economic eșalonat Coreei de Nord dacă aceasta va pune capăt dezvoltării de arme nucleare și va începe denuclearizarea, menționând că a cerut un dialog cu Pyongyang încă din timpul campaniei sale electorale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Orice dialog între liderii Sudului și Nordului, sau negocieri între oficiali la nivel de lucru, nu ar trebui să fie un spectacol politic, ci ar trebui să contribuie la stabilirea unei păci substanțiale în peninsula coreeană și în Asia de Nord-Est, a declarat el.

Comentariile au fost o critică aparentă a summiturilor la care au participat predecesorul său Moon Jae-in, liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump. În pofida acestor întâlniri, discuțiile privind denuclearizarea s-au blocat în 2019, iar Coreea de Nord a declarat că nu va renunța la autoapărare, deși a cerut încetarea sancțiunilor. Ea a fost observată pregătindu-se pentru un posibil test nuclear, care ar fi primul său test din 2017.

Lansările Coreei de Nord de miercuri au fost primele raportate în ultimele luni și au avut loc la o zi după ce Coreea de Sud și Statele Unite au început exerciții comune preliminare înainte de reluarea antrenamentelor pe teren real, întrerupte sub conducerea lui Moon. Yoon a declarat că Coreea de Sud nu este în măsură să garanteze securitatea Nordului dacă acesta renunță la armele sale nucleare, dar Seulul nu dorește o schimbare forțată a status quo-ului în Nord.

Recentele teste de rachete și dezvoltarea nucleară ale Nordului au relansat dezbaterea dacă Sudul ar trebui să își urmărească propriile arme nucleare. Yoon a declarat că s-a angajat să respecte Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) și să colaboreze cu Statele Unite pentru a stimula descurajarea extinsă a Coreei de Sud. TNP nu ar trebui abandonat și voi adera la acest lucru până la sfârșit, a spus el.