• Kim Yo-jong dă vina pentru escaladarea situației pe forțele americane din regiune.
  • Șeful partidului de guvernământ din Coreea de Sud cere ca Seulul să aibă propria forță de descurajare nucleară.
  • Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Lansările au loc la doar două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, ceea ce a determinat Statele Unite să organizeze exerciții aeriene comune cu Coreea de Sud și separat cu Japonia duminică.

Testele de rachete de luni au fost al doilea în trei zile – Pyongyang a lansat sâmbătă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), al treilea test de acest fel în mai puțin de un an.

Statele Unite au răspuns la această lansare prin organizarea unor exerciții separate cu Coreea de Sud și Japonia duminică, o acțiune considerată de Coreea de Nord drept o provocare, pe lângă exercițiile nucleare planificate la Pentagon în această săptămână între SUA și Coreea de Sud. De asemenea, se așteaptă ca luna viitoare aliații să organizeze exerciții militare în Peninsula Coreeană.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Coreea de Nord a avertizat vineri că va da răspunsuri puternice și fără precedent la aceste exerciții dacă acestea vor avea loc. Mass-media de stat din Coreea de Nord a confirmat că a tras două proiectile de la un lansator de rachete multiple, vizând ținte aflate la o distanță de 395 km și, respectiv, 337 km.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că cele două rachete au atins o altitudine maximă de aproximativ 100 km și 50 km și au căzut în afara ZEE a Japoniei.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu testele. Dar perspectivele pentru o nouă rundă de sancțiuni ONU par slabe, având în vedere vetourile anterioare ale Rusiei și Chinei, în contextul crizei ucrainene și al disputei dintre China și SUA în legătură cu baloanele chinezești găsite pe cerul american.