• Statul Major Întrunit de la Seul a declarat, de asemenea, că a detectat lansarea unei rachete balistice nespecificate din Coreea de Nord.
  • Ministerul a condamnat cu fermitate lansarea rachetei la momentul respectiv, numind-o o încălcare a unui pact militar intercoreean din 2018 care interzice orice activitate care alimentează tensiunile la graniță.
  • A fost pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor sud-coreene.

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puțin o rachetă balistică în mare, în timp ce Coreea de Sud a declarat că a identificat resturi de la o lansare anterioară ca făcând parte dintr-o rachetă sol-aer SA-5 din epoca sovietică. Paza de coastă din Japonia a declarat că racheta balistică pare să fi căzut în mare la câteva minute după ce a fost raportată lansarea.

Racheta a zburat la o altitudine de până la 50 km și a acoperit o rază de acțiune de 250 km, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, reporterilor. Acesta a declarat că guvernul a înaintat un protest ferm Coreei de Nord prin canale diplomatice prin intermediul Beijingului și că Tokyo a condamnat ferm lansarea.

Statul Major Întrunit (JCS) de la Seul a declarat, de asemenea, că a detectat lansarea unei rachete balistice nespecificate din Coreea de Nord. Lansarea a avut loc după ce Coreea de Sud a finalizat o analiză a ceea ce inițial spusese că era o parte a unei rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune (SRBM) care a aterizat în apropierea apelor sud-coreene săptămâna trecută.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cu toate acestea, analiza a arătat că piesa, de aproximativ 3 metri lungime și 2 metri lățime, făcea parte dintr-o rachetă antiaeriană SA-5, a declarat Ministerul Apărării, citând aspectul și caracteristicile acesteia.

Ministerul a condamnat cu fermitate lansarea rachetei la momentul respectiv, numind-o o încălcare a unui pact militar intercoreean din 2018 care interzice orice activitate care alimentează tensiunile la graniță.
Această lansare de rachetă SA-5 a fost în mod clar o provocare deliberată și intenționată”, a spus acesta într-o declarație. Racheta SA-5 are, de asemenea, caracteristicile unei rachete sol-sol, iar Rusia a folosit rachete similare în Ucraina pentru atacuri sol-suprafață”.

O navă a Marinei sud-coreene a folosit o sondă subacvatică pentru a recupera racheta, care a fost lansată în contextul în care Nordul a testat mai multe rachete săptămâna trecută, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală eșuată, protestând împotriva exercițiilor aeriene comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite.

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor sud-coreene. Armata nord-coreeană a declarat că lansările au fost simulări de lovituri asupra Coreei de Sud și a Statelor Unite, criticând exercițiile acestora ca fiind un exercițiu de război periculos și agresiv”.