Coreea de Nord lansează o altă rachetă, în timp ce Sudul recuperează părți din arma din epoca sovietică

Rusia ar pregăti atacuri cu rachetă în Transnistria

Rusia pregătește un atac cu rachete asupra unor ținte civile din Transnistria, cu scopul de a crea panică în rândul populației

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puțin o rachetă balistică în mare, în timp ce Coreea de Sud a declarat că a identificat resturi de la o lansare anterioară ca făcând parte dintr-o rachetă sol-aer SA-5 din epoca sovietică. Paza de coastă din Japonia a declarat că racheta balistică pare să fi căzut în mare la câteva minute după ce a fost raportată lansarea.

Racheta a zburat la o altitudine de până la 50 km și a acoperit o rază de acțiune de 250 km, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, reporterilor. Acesta a declarat că guvernul a înaintat un protest ferm Coreei de Nord prin canale diplomatice prin intermediul Beijingului și că Tokyo a condamnat ferm lansarea.

Statul Major Întrunit (JCS) de la Seul a declarat, de asemenea, că a detectat lansarea unei rachete balistice nespecificate din Coreea de Nord. Lansarea a avut loc după ce Coreea de Sud a finalizat o analiză a ceea ce inițial spusese că era o parte a unei rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune (SRBM) care a aterizat în apropierea apelor sud-coreene săptămâna trecută.

Cu toate acestea, analiza a arătat că piesa, de aproximativ 3 metri lungime și 2 metri lățime, făcea parte dintr-o rachetă antiaeriană SA-5, a declarat Ministerul Apărării, citând aspectul și caracteristicile acesteia.

Ministerul a condamnat cu fermitate lansarea rachetei la momentul respectiv, numind-o o încălcare a unui pact militar intercoreean din 2018 care interzice orice activitate care alimentează tensiunile la graniță.
Această lansare de rachetă SA-5 a fost în mod clar o provocare deliberată și intenționată”, a spus acesta într-o declarație. Racheta SA-5 are, de asemenea, caracteristicile unei rachete sol-sol, iar Rusia a folosit rachete similare în Ucraina pentru atacuri sol-suprafață”.

O navă a Marinei sud-coreene a folosit o sondă subacvatică pentru a recupera racheta, care a fost lansată în contextul în care Nordul a testat mai multe rachete săptămâna trecută, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală eșuată, protestând împotriva exercițiilor aeriene comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite.

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor sud-coreene. Armata nord-coreeană a declarat că lansările au fost simulări de lovituri asupra Coreei de Sud și a Statelor Unite, criticând exercițiile acestora ca fiind un exercițiu de război periculos și agresiv”.

Exit mobile version