• Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 şi 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.
  • Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an.
  • Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” faţă de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

Coreea de Nord a lansat duminică 8 rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în apele din largul coastei sale estice, a anunţat Statul Major din Coreea de Sud. Japonia a calificat acţiunea ca fiind „fără precedent”.

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 şi 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.

Şeful securităţii naţionale din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Naţional de Securitate pentru a discuta despre lansare, a declarat biroul prezidenţial.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima, pe 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care preşedintele american Joe Biden îşi încheia călătoria în Asia şi se întorcea în Statele Unite.

Japonia reacționează

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” faţă de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Nobuo Kishi, a calificat lansarea ca fiind „fără precedent” şi a confirmat că cel puţin şase rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

Numărul extrem de mare de lansări din cel puţin trei locuri într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent”, a declarat el, adăugând că lansările de rachete care ameninţă pacea şi securitatea internaţională nu pot fi tolerate.

Japonia a protestat în mod oficial faţă de ultimele acţiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Ca răspuns la lansarea de duminică, armata sud-coreeană şi-a întărit supravegherea şi „cooperează îndeaproape şi menţine o poziţie de pregătire completă cu SUA„, a declarat şeful Statului Major Întrunit.