• Pyongyangul a emis mai multe avertismente împotriva exercițiului programat.
  • Lansările de rachete nord-coreene tind să crească atunci când Washingtonul și Seulul organizează exerciții militare comune.
  • Autoritățile de informații din SUA și Coreea de Sud analizează incidentul, a precizat JCS.

Coreea de Nord a lansat două rachete de pe un submarin în apele din largul coastei sale estice în weekend, potrivit presei de stat, și a promis că va lua cea mai dură ripostă” împotriva celor mai mari exerciții militare comune ale Statelor Unite și Coreei de Sud din ultimii ani, care vor începe luni.

Agenția oficială de știri KCNA a Pyongyangului a declarat că rachetele strategice de croazieră” au fost lansate duminică dimineața de pe un submarin 8.24 Yongung” în Marea Japoniei, cunoscută în Coreea și sub numele de Marea de Est. Aceeași navă a fost folosită pentru a testa prima rachetă balistică lansată de Coreea de Nord de pe submarin în 2016, a relatat anterior CNN.

Lansările de duminică au avut loc cu aproximativ 24 de ore înainte ca Washingtonul și Seulul să înceapă luni exercițiul militar comun de primăvară, cele mai mari jocuri de război pe care cei doi aliați le-au organizat în ultimii cinci ani.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Exercițiul Freedom Shield, care va dura 11 zile, va integra elemente de exerciții reale cu simulări constructive”, au precizat Forțele americane din Coreea (USFK) într-un comunicat anterior. Coreea de Nord a reiterat că va întreprinde cea mai dură ripostă împotriva celor mai vicioase comploturi ale SUA și ale adepților săi”, a relatat luni KCNA.

Pyongyangul a emis mai multe avertismente împotriva exercițiului programat, menționând că urmărește fiecare mișcare a inamicului și va lua măsuri de contracarare corespunzătoare și foarte puternice și copleșitoare împotriva fiecărei mișcări ostile față de noi”, a declarat luna trecută Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Exerciții de tip Tit for tat

Lansările de rachete nord-coreene tind să crească atunci când Washingtonul și Seulul organizează exerciții militare comune. Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a declarat duminică mai devreme că Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă neidentificată de pe un submarin în apropierea orașului portuar Sinpo din provincia Hamgyong de Sud.

KCNA a afirmat că rachetele au zburat timp de peste o oră, parcurgând aproximativ 1.500 de kilometri pe oră și executând modele în formă de opt înainte de a lovi cu precizie” o țintă. Comisia militară centrală a Partidului Muncitorilor din Coreea și-a exprimat satisfacția” după exercițiu, a relatat KCNA. Autoritățile de informații din SUA și Coreea de Sud analizează incidentul, a precizat JCS.

Lansarea a avut loc la trei zile după ce, joi, Coreea de Nord a lansat cel puțin șase rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Galbenă. Presa de stat a relatat săptămâna trecută că Kim Jong Un a declarat că unitățile de artilerie ar trebui să fie pregătite pentru două misiuni, prima pentru a descuraja războiul și a doua pentru a lua inițiativa în război, prin intensificarea constantă a diferitelor exerciții simulate pentru un război real”.

Pyongyang își desfășoară antrenamentele de iarnă, iar autoritățile de informații din SUA și Coreea de Sud le monitorizează, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud.