• Experții sud-coreeni estimează că în Coreea de Nord lipsesc aproximativ 1 milion de tone de cereale.
  • Rapoarte recente, neconfirmate, au afirmat că un număr necunoscut de nord-coreeni au murit de foame.
  • KNCA nu a precizat dacă Kim a luat cuvântul în timpul reuniunii sau cât va dura aceasta.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a deschis o importantă conferință politică dedicată agriculturii, a relatat luni presa de stat, în contextul în care evaluările externe sugerează că țara se confruntă cu un deficit grav de alimente. Experții sud-coreeni estimează că în Coreea de Nord lipsesc aproximativ 1 milion de tone de cereale, 20% din cererea sa anuală, după ce pandemia a perturbat atât agricultura, cât și importurile din China.

Rapoarte recente, neconfirmate, au afirmat că un număr necunoscut de nord-coreeni au murit de foame. Dar observatorii nu au văzut niciun indiciu privind decese în masă sau foamete în Coreea de Nord.

În timpul unei reuniuni la nivel înalt a Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, care a început duminică, înalți oficiali ai partidului au trecut în revistă activitatea de anul trecut privind obiectivele de stat pentru a realiza revoluția rurală în noua eră”, a raportat agenția oficială Korean Central News Agency.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Raportul a precizat că reuniunea Comitetului Central al partidului va identifica sarcini imediate, importante” privind problemele agricole și sarcini urgente care apar în stadiul actual al dezvoltării economice naționale”.

KNCA nu a precizat dacă Kim a luat cuvântul în timpul reuniunii sau cât va dura aceasta. Au participat, de asemenea, oficiali de rang înalt, precum premierul cabinetului Kim Tok Hun și Jo Yong Won, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Kim, care se ocupă de afacerile organizatorice ale Comitetului Central.
Reuniunea este prima dată când partidul a convocat o sesiune plenară doar pentru a discuta despre agricultură. Raportul de luni nu a detaliat ordinea de zi, dar Biroul Politic al partidului a declarat la începutul acestei luni că este nevoie de un punct de cotitură pentru a promova în mod dinamic o schimbare radicală în dezvoltarea agriculturii”.

Cei mai mulți analiști consideră că situația alimentară din Coreea de Nord nu se apropie nici pe departe de extremele din anii 1990, când sute de mii de oameni au murit de foamete. Cu toate acestea, unii experți spun că insecuritatea alimentară este probabil la cel mai grav nivel de când Kim a preluat puterea în 2011, după ce restricțiile COVID-19 au șocat și mai mult o economie lovită de decenii de proastă gestionare și de sancțiunile paralizante impuse de SUA din cauza programului nuclear al lui Kim.