- Pyongyang spune că recentele lansări de rachete balistice nu au pus în pericol aviația civilă și nici nu au amenințat țările vecine.
- Seulul a trimis joi avioane de luptă ca reacție la un aparent exercițiu de bombardament nord-coreean în apropierea graniței dintre cele două țări.
- Exercițiul a fost considerat a fi cea mai mare formație de acest fel de avioane de luptă nord-coreene în apropierea graniței.
Coreea de Nord și-a apărat recenta serie de lansări de rachete balistice ca fiind o apărare legitimă împotriva a ceea ce a numit o amenințare veche de zeci de ani din partea forțelor militare ale Statelor Unite.
De asemenea, lansările de rachete nu au afectat siguranța aviației civile și nici nu au reprezentat o amenințare pentru țările vecine, a declarat sâmbătă agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA, citând oficiali și o declarație a autorităților aviatice ale țării. Declarația Pyongyangului vine ca răspuns la criticile recente ale autorității aviației civile a Națiunilor Unite privind cele șase lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord într-o perioadă de 12 zile, inclusiv o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune care a survolat Japonia marți.
„Testele cu rachete nu au reprezentat nicio amenințare sau prejudiciu pentru siguranța aviației civile, precum și pentru siguranța țărilor și regiunilor învecinate”, a relatat KCNA, citând un purtător de cuvânt al administrației aviatice din țară.
„Lansarea testului de rachete de către RPDC este o măsură de autoapărare regulată și planificată pentru apărarea securității țării și a păcii regionale de amenințările militare directe ale SUA, care durează de mai bine de jumătate de secol”, a declarat într-un comunicat agenția de știri sud-coreeană Yonhap, care a citat aviația națională nord-coreeană.
RPDC este acronimul pentru Republica Populară Democrată Coreeană – denumirea oficială a Coreei de Nord. Declarația de sâmbătă a fost o replică la adresa Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) și la recenta sa condamnare a lansărilor de rachete, despre care organismul ONU a spus că au reprezentat un risc serios pentru siguranța aviației internaționale.
Coreea de Nord a declarat că consideră astfel de critici „o provocare politică a SUA și a forțelor sale vasale care vizează încălcarea suveranității RPDC”, a raportat KCNA. Seulul, Tokyo și Washingtonul au intensificat exercițiile militare comune în ultimele săptămâni și au desfășurat exerciții navale suplimentare care au implicat grupul de atac al portavionului USS Ronald Reagan al marinei americane.
Lansările de rachete fac parte, de asemenea, dintr-un an record de teste de armament efectuate de Coreea de Nord și au loc în contextul în care liderul Kim Jong Un a declarat că țara sa este o putere nucleară „ireversibilă”, punând capăt efectiv posibilității de a purta discuții de denuclearizare.
Oficialii de la Seul și Washington avertizează de luni de zile că Pyongyang ar putea efectua, de asemenea, un alt test nuclear, probabil după Congresul Partidului Chinez din 16 octombrie.