• Coreea de Nord spune că nu a exportat arme către Rusia în timpul războiului din Ucraina și nu intenționează să facă acest lucru și a declarat că rapoartele serviciilor de informații americane privind transferurile de arme au fost o încercare de a păta imaginea Coreei de Nord.
  • Oficialii administrației Biden au confirmat la începutul acestei luni o evaluare declasificată a serviciilor de informații americane potrivit căreia Rusia era în curs de a cumpăra arme din Coreea de Nord, inclusiv milioane de proiectile de artilerie și rachete.
  • Exporturile de arme nord-coreene către Rusia ar încălca rezoluțiile ONU care interzic țării să importe sau să exporte arme.

Coreea de Nord spune că nu a exportat arme către Rusia în timpul războiului din Ucraina și nu intenționează să facă acest lucru și a declarat că rapoartele serviciilor de informații americane privind transferurile de arme au fost o încercare de a păta imaginea Coreei de Nord.

Într-un raport al presei de stat de joi, un oficial de apărare nord-coreean neidentificat a spus Statelor Unite să înceteze să mai facă remarci nesăbuite” și să își țină gura”. Oficialii administrației Biden au confirmat la începutul acestei luni o evaluare declasificată a serviciilor de informații americane potrivit căreia Rusia era în curs de a cumpăra arme din Coreea de Nord, inclusiv milioane de proiectile de artilerie și rachete, în timp ce Moscova încearcă să atenueze gravele lipsuri de aprovizionare din Ucraina, agravate de controalele și sancțiunile la export conduse de SUA.

Declarația nord-coreeană a venit la câteva săptămâni după ce Moscova a descris constatarea serviciilor de informații americane ca fiind „falsă”. Exporturile de arme nord-coreene către Rusia ar încălca rezoluțiile ONU care interzic țării să importe sau să exporte arme.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Oficialul nord-coreean a subliniat că Pyongyangul nu a recunoscut niciodată sancțiunile „ilegale” ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva țării „puse la cale de SUA și de forțele sale vasale”. Oficialul a declarat că exportul și importul de echipamente militare este un „drept legal specific unui stat suveran”, potrivit unei traduceri în limba engleză a declarației publicate de agenția oficială de știri Korean Central News Agency a Nordului.

„Dar profităm de această ocazie pentru a clarifica un lucru. Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom avea în plan să le exportăm”, a declarat oficialul, care a fost descris ca fiind un director general adjunct al biroului de echipament general al Ministerului Apărării Naționale.

„Nu se știe cu siguranță de unde provine zvonul pe care SUA îl răspândesc, dar are ca scop pătarea imaginii RPDC”, a spus oficialul, referindu-se la numele oficial al țării, Republica Populară Democrată Coreeană.

Confruntată cu sancțiuni și controale la export, Rusia a cumpărat în august drone fabricate în Iran despre care oficialii americani au spus că au avut probleme tehnice. Experții spun că Coreea de Nord, dacă este dispusă, ar putea deveni o sursă majoră de arme de calibru mic, artilerie și alte muniții pentru Rusia, având în vedere compatibilitatea sistemelor lor de apărare bazate pe rădăcinile sovietice.

Coreea de Nord a căutat să strângă relațiile cu Rusia chiar și în timp ce cea mai mare parte a Europei și a Occidentului s-a îndepărtat, acuzând SUA pentru criză și denunțând politica hegemonică” a Occidentului ca justificând acțiunea militară a Rusiei în Ucraina pentru a se proteja.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, războiul ca pe o fereastră pentru a-și accelera propria dezvoltare de armament, testând zeci de arme, inclusiv primele sale rachete cu rază lungă de acțiune începând din 2017, exploatând o diviziune în Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia și China au blocat încercările SUA de a înăspri sancțiunile împotriva Pyongyangului.

De asemenea, guvernul nord-coreean a lăsat să se înțeleagă că este interesat să trimită muncitori în construcții pentru a ajuta la reconstrucția regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut independența teritoriilor, Donețk și Luhansk.