• Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a plecat joi din Coreea de Sud spre Tokyo.
  • Japonia a stabilit că racheta lansată joi de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă intercontinentală.
  • Racheta pare să fi fost lansată pe o traiectorie înălțată și a parcurs o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, a precizat JCS.

Coreea de Nord a testat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, cu câteva ore înainte de summitul planificat la Tokyo între liderii sud-coreean și japonez, care urmărește să refacă legăturile și să consolideze cooperarea în materie de securitate cu aliatul lor american.

Japonia a stabilit că racheta lansată joi de Coreea de Nord a fost probabil o rachetă intercontinentală, a relatat postul public național de televiziune NHK într-un comunicat de un rând. Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că lansarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune a avut loc în jurul orei 7:10 de la o zonă din apropierea principalului aeroport internațional din Pyongyang, unde Coreea de Nord are o instalație pentru lansarea de rachete balistice intercontinentale concepute pentru a transporta un focos către SUA.

Racheta pare să fi fost lansată pe o traiectorie înălțată și a parcurs o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, a precizat JCS, în timp ce Kyodo News a declarat că a căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Coreea de Nord a testat ultima dată un ICBM în urmă cu aproximativ o lună. Acea rachetă a zburat timp de aproximativ 66 de minute și a atins o altitudine de aproximativ 5.700 de kilometri și o distanță de aproximativ 900 de kilometri.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

ICBM-ul de joi încununează câteva săptămâni aglomerate pentru Coreea de Nord, care a lansat 11 rachete balistice începând cu 18 februarie, printre care cealaltă ICBM și ceea ce pare a fi o nouă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, proiectată să lovească bazele americane din Coreea de Sud. De asemenea, a tras două rachete de croazieră de pe un submarin, ceea ce pare a fi o altă premieră.

Aceasta a fost a treia ICBM lansată de Coreea de Nord din noiembrie, când Kim și-a adus fiica preadolescentă la lansare, unde și-a făcut debutul în mass-media de stat. Apariția ei a semnalat că o altă generație așteaptă în dinastia familiei forjate în timpul Războiului Rece și că aceasta va depinde de armele nucleare pentru supraviețuirea sa.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a plecat joi din Coreea de Sud spre Tokyo, în timp ce încearcă să pună capăt mai multor ani de dispută cu privire la despăgubirile pentru utilizarea de către Japonia a muncii forțate coreene în timpul ocupației peninsulei între 1910 și 1945. Este prima vizită a unui lider sud-coreean din 2019 și va include o întâlnire cu prim-ministrul Fumio Kishida, primul summit de acest fel pe teritoriul japonez în mai bine de un deceniu.