• Președintele Yoon Suk-yeol a declarat că niciun ajutor militar letal nu a fost trimis la Kiev, după ce președintele rus a avertizat asupra relațiilor deteriorate.
  • Seulul a trimis în Ucraina veste antiglonț, căști și alte materiale militare neletale.
  • Putin a criticat SUA pentru intervenția în disputa dintre China și Taiwan, pe care a numit-o contrară bunului simț și logicii.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a negat că Seulul a furnizat arme letale Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că o astfel de decizie ar distruge relațiile lor bilaterale.

Putin a făcut această remarcă joi, în cadrul unei conferințe la Moscova, acuzând Occidentul de incitare la războiul din Ucraina și subliniind că o decizie a Coreei de Sud de a furniza arme Ucrainei ar distruge relațiile, comparând o astfel de acțiune cu trimiterea de arme de către Moscova către Coreea de Nord.

Am oferit asistență umanitară și pașnică Ucrainei, în solidaritate cu comunitatea internațională, dar niciodată arme letale sau alte lucruri de acest gen, a declarat Yoon vineri reporterilor, potrivit agenției sud-coreene de presă Yonhap.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Dar, în orice caz, este o chestiune care ține de suveranitatea noastră și aș vrea să știți că încercăm să menținem relații pașnice și bune cu toate țările din întreaga lume, inclusiv cu Rusia, a mai spus el.

Seulul a trimis în Ucraina veste antiglonț, căști și alte materiale militare neletale, precum și provizii medicale și a refuzat cererile Kievului pentru arme, a relatat Yonhap. Aliat al Statelor Unite, Coreea de Sud a susținut că nu va oferi Ucrainei ajutor letal și a încercat să evite antagonizarea Rusiei, atât din motive economice, cât și din cauza influenței pe care Moscova o poate exercita asupra Coreei de Nord.

Invazia lui Putin în Ucraina, care a început în urmă cu opt luni, a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de persoane, a zguduit economia globală și a redeschis diviziunile din epoca Războiului Rece. La o conferință organizată joi la Moscova, Putin și-a apărat războiul și a acuzat SUA și Occidentul că au incitat conflictul din Ucraina, adăugând că Occidentul joacă ceea ce el a descris ca fiind un joc geopolitic periculos, sângeros și murdar care sădește haos în întreaga lume.

Putin a avut acest mesaj pentru Coreea de Sud: Cum ar reacționa Republica Coreea la faptul că am începe, dacă am relua cooperarea cu Coreea de Nord în acest domeniu?. Întrebat ce ar vrea să le spună oamenilor din Europa și SUA, Putin a răspuns că aceștia ar trebui să știe că Rusia nu este inamicul lor.

Rusia este prietenul vostru și noi facem totul de zeci de ani și suntem gata să facem totul în viitor pentru a ne consolida relațiile, a spus el.

Putin a criticat, de asemenea, SUA pentru intervenția în disputa dintre China și Taiwan, pe care a numit-o contrară bunului simț și logicii.