• Relațiile proaste dintre cele două au fost un motiv de îngrijorare pentru Statele Unite.
  • Într-o declarație, președintele american Joe Biden a declarat că anunțurile reprezintă un nou capitol revoluționar de cooperare.
  • Dezacordurile privind munca și femeile forțate să intre în bordelurile militare japoneze au afectat timp de ani de zile legăturile dintre cei doi aliați importanți ai SUA.

Coreea de Sud a declarat luni că firmele sale vor despăgubi persoanele forțate să muncească în timpul ocupației japoneze a Coreei din 1910-1945, în încercarea de a îmbunătăți relațiile proaste care au împiedicat comerțul și cooperarea dintre cele două țări.

Propunerea a fost salutată la Tokyo, dar s-a confruntat imediat cu reacții negative din partea unor victime și a principalului partid de opoziție din Coreea de Sud, care au acuzat guvernul că a capitulat în fața Japoniei. Dezacordurile privind munca și femeile forțate să intre în bordelurile militare japoneze au afectat timp de ani de zile legăturile dintre cei doi aliați importanți ai SUA, dar președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut eforturi pentru a repara relațiile.

Conform planului, Coreea de Sud va despăgubi foștii muncitori forțați prin intermediul unei fundații publice existente, finanțată de companii din sectorul privat, a declarat ministrul de externe Park Jin în cadrul unei conferințe de presă.

Recomandări

TOPUL CELOR MAI VALOROASE BRANDURI
PRIMA ROCHIE DE MIREASĂ IMPRIMATĂ 3D
MAI INVESTIM ÎN IMOBILIARE?
PE CE DAU TINERII BANII
CE MĂNÂNCI AZI
UE PUNE PIEDICI MAȘINILOR CHINEZE

Relațiile deteriorate dintre Coreea de Sud și Japonia nu ar mai trebui să fie neglijate și trebuie să punem capăt cercului vicios pentru interesul național, pentru popor”, a declarat Park. El a spus că speră ca Japonia să răspundă cu sinceritate, inclusiv prin punerea în aplicare a declarațiilor sale publice anterioare prin care își exprimă remușcările și scuzele”.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că a salutat propunerea și a spus că va lucra îndeaproape cu Yoon. Companiile japoneze nu vor trebui să facă nicio plată în cadrul planului, dar nu vor fi blocate să facă donații dacă doresc, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi.

Salutăm acest lucru ca pe un pas care readuce relațiile dintre Japonia și Coreea de Sud la o relație sănătoasă”, a spus el. Relațiile proaste dintre cele două au fost un motiv de îngrijorare pentru Statele Unite, care încearcă să prezinte un front mai unificat cu aliații săi împotriva puterii în creștere a Chinei și a amenințărilor din partea arsenalului nuclear și de rachete în expansiune al Coreei de Nord.

Într-o declarație, președintele american Joe Biden a declarat că anunțurile reprezintă un nou capitol revoluționar de cooperare și parteneriat între doi dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite” și un pas critic pentru a crea un viitor mai sigur, mai sigur și mai prosper pentru poporul coreean și cel japonez”.