• Coreea de Sud va continua să livreze arme țărilor europene.
  • În 2023, exporturile de arme coreene spre Europa au atins o valoare de peste 500 milioane de dolari.
  • Ursula von der Leyer: „Parteneriatul nostru este construit pe baza unor valori și interese comune”.

Noul președinte al Coreei de Sud, Lee Jae-myung, a promis că va continua livrările de arme către țările europene, a relatat Politico.

În ciuda unor poziții de reconciliere cu Rusia și China, Președintele Coreei de Sud, s-a angajat să susțină industria militară a țării, menționând că „acest sector este un nou motor de creștere a economiei sudcoreene”.

În 2023, exporturile de arme spre Europa au atins o valoare de peste 500 de milioane de dolari, dintre care arme de peste 320 milioane de dolari au fost achiziționate doar de către Armata Poloneză. De-a lungul anilor, și România a devenit un mare cumpărător de echipamente militare sudcoreene, contribuind la o prezență tot mai mare a companiilor de armament ale statului asiatic pe piața europeana.

Recomandări

ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC
ROMÂNIA PRODUCE DRONE
PAPA NUMEȘTE UN CHINEZ
NEWSOM: TRUMP A MINȚIT
ZF: INFLAȚIA URCĂ
UNDE VĂD ELEVII FILME

În cazul Ucrainei, deși legea sud- coreeană interzice vânzările de armament către un stat aflat în război, Coreea de Sud a transferat în 2023 sute de mii de obuze de artilerie către America pentru a fi ulterior trimise forțelor ucrainene.

Se va ivi un nou parteneriat cu țările europene?

Victoria electorală a lui Lee din această marți a fost urmărită cu atenție de țările europene. Coreea de Sud, precum Japonia , Noua Zeelandă și Australia, intenționează să întărească relațiile cu alianța nord-atlantică. Într-un mesaj de felicitare adresat noului președinte, șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyer, i-a scris acestuia că „parteneriatul nostru este construit pe baza unor valori și interese comune, de la relațiile strânse comerciale, la inovare în știință și apărare”.