• Lee Jae-myung intenționează să consolideze democrația și să reechilibreze relațiile externe ale Coreei de Sud.
  • Prioritatea principală a președintelui Lee este gestionarea unei posibile crize economice.
  • Lee Jae-myung este sceptic față de alianța cu SUA.

Noul președinte al Coreei de Sud, Lee Jae-myung, a obținut o victorie furtunoasă, însă luna de miere abia va dura o zi, scrie BBC.

Fostul lider al opoziției nu se va bucura de perioada de tranziție de două luni acordată de obicei noilor lideri, astfel încât aceștia să își poată construi echipa și să își definească viziunea pentru țară. El intră în funcție imediat, pentru a umple golul lăsat de punerea sub acuzare a fostului președinte, Yoon Suk Yeol, care în decembrie anul trecut a încercat și a eșuat să aducă țara sub legea marțială.

Prin alegerea lui Lee, cu aproape 50% din voturi, sud-coreenii au respins vehement dictatura militară care le-a fost aproape impusă. Lee a făcut campanie cu promisiunea că va consolida democrația din Coreea de Sud și va uni țara, după șase luni de diviziune și tumult.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
ORIENTUL MIJLOCIU FIERBE
ROMÂNIA ARE PREMIER
NATO TREBUIE SĂ SE SCHIMBE
TRUMP: „ISRAEL O DUCE BINE”
PUTIN VREA TOT

Dar acest lucru va trebui să mai aștepte. În primul rând, el trebuie să evite o criză în forma lui Donald Trump. În lunile următoare, Trump are puterea de a destabiliza economia Coreei de Sud, securitatea acesteia și relația volatilă cu Coreea de Nord. Sud-coreenii au fost consternați atunci când Trump a impus tarife de 25% pentru toate importurile coreene. Dacă aceste tarife intră în vigoare, „ele ar putea declanșa o criză economică”, a declarat un consilier experimentat al Partidului Democrat al lui Lee, Moon Chung-in.

Înainte de anunțurile lui Trump, economia Coreei de Sud încetinise deja. Haosul legii marțiale a constrâns-o și mai mult. Apoi, în primul trimestru al acestui an, s-a contractat. Rezolvarea acestei probleme a fost cererea numărul unu a alegătorilor, chiar mai presus de rezolvarea problemei democrației lor.

În prezent, SUA garantează securitatea Coreei de Sud, promițându-i că îi vor lua apărarea atât cu arme convenționale, cât și nucleare, în cazul în care ar fi atacată de vecinul său înarmat nuclear, Coreea de Nord. Ca parte a acestui acord, 28 500 de soldați americani sunt staționați în Sud.

Președintele Lee, care din punct de vedere istoric a fost sceptic cu privire la alianța Coreei cu SUA, dorește să își folosească președinția pentru a îmbunătăți relațiile cu China, partenerul comercial al Coreei de Sud. El a declarat că țara ar trebui să rămână în afara unui conflict între China și Taiwan. În campania sa pentru președinție, Lee Jae-myung a declarat că nu dorește să se grăbească să încheie niciun acord cu Trump.