- Spania a depășit oficial un milion de infectări cu SARS-CoV-2
- Sunt peste 1.000 de localități din Spania unde au fost aplicate restricții
- Franța este următoarea țară europeană care se apropie de pragul de 1 milioan de infectări
Pandemia de COVID-19 a pus stăpânire pe Europa. Spania a depășit oficial un milion de infectări cu SARS-CoV-2, Italia a raportat un nou record de cazuri, iar starea de urgență nu îmbunătățește situația din Cehia. Restricțiile tot mai dure se discută în multe țări din Europa, iar la Madrid lockdown-ul nocturn ar putea fi implementat din acest weekend.
Ministerul spaniol al Sănătății vorbește despre reducerea orarului restaurantelor până la ora 22 în regiunile cu cele mai mari focare de COVID. Guvernele regionale din toată Spania vor analiza astăzi care va fi umrătoarea etapă a acestor măsuri. Unii lideri regionali vor să copieze modelul din Franța și să instaureze lockdown-ul pe timpul nopții, începând de la ora 21, în timp ce alții mizează pe reducerea orarului la baruri și restaurante. În acest moment sunt peste 1.000 de localități din Spania unde au fost aplicate restricții, iar cifrele pandemiei continuă să urce cu 17.000 de cazuri, conform ultimei raportări.
Franța este următoarea țară europeană care se apropie de pragul de 1 milioan de infectări, după ce ieri s-au înregistrat 25.000 de cazuri. Autoritățile se gândesc să prelungească lockdown-ul pe timp din noapte din Paris și alte opt orașe.
Marea Britanie a anunțat alte 26.000 de cazuri, iar Italia a înregistrat un record de peste 15.000 de pozitivi și 127 de decese. Regiunea Lazio este a treia din Italia care va intra în lockdown nocturn între orele 23 și 5 dimineața. Iar mall-urile din acea regiune vor fi închise în weekend. Carantina va fi impusă și în nordul Greciei, în regiunea Kastoria. Cehia închide magazinele după ce au fost descoperite 12.000 de cazuri noi, în pofida stării de urgență.
Madridul, Castilla y León, La Rioja sunt regiunile spaniole cu secțiile ATI cele mai ocupate, cu un grad de 21%. În regiunile cu focare puternice paturile sun ocupate în proporție de 30%. Forța valului doi se simte, în special, în spitalele din Catalonia, unde au fost eliminate vizitele, se pregătesc secțiile de urgență și se amână deja operații.
Pe de altă parte, se află și medicii la capătul puterilor și cer de mai multe luni să se facă angajări. La Madrid vor intra în grevă și medicii de familie, iar la Barcelona continuă protestele medicilor rezidenți.