• Este de groază, avem zeci de denunțuri pe zi” spune David Quinaux, purtătorul de cuvânt al poliției Charleroi
  • Oamenii au început să facă mai multe denunțuri de când cu pandemia de coronavirus
  • „Primim chiar scrisori anonime făcute cu litere decupate din ziare și lipite pe o foaie de hârtie”, spune David Quinaux

De la prima izolare și primele măsuri de sănătate legate de coronavirus, în primăvara anului 2020, secția de poliție trebuie să gestioneze o cantitate incredibilă de denunțuri, relatează rtbf.be

Din martie nu s-au oprit. Oamenii denunță oricum și orice. Primim chiar scrisori anonime făcute cu litere decupate din ziare și lipite pe o foaie de hârtie. Este ceva de genul: în studioul de la etajul al treilea, lângă apartamentul unui văr, există o doamnă care coafează. Dacă în 1940 am fi denunțat așa, nu ar mai rămâne mulți coafori astăzi!” spune David Quinaux, purtătorul de cuvânt al poliției Charleroi.

În Waterloo, denunțarea unui vecin

Evident, poliția din Charleroi nu este singura care primește acest aflux de telefoane sau scrisori care denunță un vecin, un cunoscut. Este cazul multor secții de poliție din Bruxelles și Valonia. Intervenția poliției vineri seara, 18 decembrie, într-o casă din Waterloo, unde petreceau o duzină de persoane – o intervenție care a mers prost – a fost declanșată în urma denunțării unui vecin.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

În Waterloo, la fel ca în majoritatea zonelor, denunțul e la modă.

Avem mult mai multe apeluri decât de obicei”, spune Ludo Corvilain, purtătorul de cuvânt al poliției din Waterloo, „și acestea nu sunt pentru incivilitățile obișnuite. Oamenii se tem de Covid, prin urmare, când observa că vecinii lor nu respectă instrucțiunile, ne avertizează. Gelozia poate fi și ea o forță motrice. Își spun: „eu respect măsurile de sănătate, ei de ce ar trebui să aibă dreptul la petrecere?” Sunt și cei care denuntă din simț civic. Controlul social este mai puternic în această perioadă de pandemie”.

Nu va fi vânătoare de vrăjitoare în Waterloo, spune poliția. „Nu ne vom distra făcând patrule pentru a-i supraveghea pe locuitori”.

Denunțuri în urma zgomotului de noapte

În Bruxelles, poliția face aceeași observație. „Nu avem statistici despre denunțuri„, explică Olivier Slosse, purtătorul de cuvânt, dar cu Covid, oamenii sunt sub presiune. „Există multe reacții emoționale. Când se face zgomot noaptea printre vecinii, ei sună la poliție, chiar și în perioadele normale. Dar în perioadele de pandemie, oamenii așteaptă mai mult de la poliție”.

Adesea, zgomotul pe timp de noapte este la originea denunțurilor. Pe 27 noiembrie, la o aruncătură de băț de Grand Place, enervați de zgomot, locuitorii au sunat la poliție. La primul etaj al unei clădiri mici, deasupra unui bar gay, aproximativ 20 de bărbați participă la o orgie. Unul dintre invitați este europarlamentarul maghiar Jozsef Szajer. Va încerca să scape. „Ceea ce este mai ciudat este felul în care oamenii, prinși în flagrant, încearcă să se ascundă, într-un dulap, într-o cadă, pe acoperiș, într-un apartament vecin…”, spune Olivier Slosse.

La Bruxelles, cele mai multe raiduri ale poliției în petrecerile ,,lockdown” sunt rezultatul unui denunț. La fel pentru adunări mai mici. „De asemenea, intervenim pentru întâlniri de cinci persoane. Odată cu consumul de alcool și zgomotul care vine cu acesta, aceste adunări festive devin remarcate.”