• Planurile de redeschidere din SUA au fost amânate din cauza COVID-19. Americanii au interzis la intrarea în țările UE pentru că SUA nu este considerată o țară sigură.
  • Spania și Portugalia, însă, redeschid granițele azi, 1 iulie, după 3 luni.
  • OMS verifică achiziția de Remdesivir făcută de SUA.
  • Un medic îl acuză pe Trump pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 și-i cere să nu se mai ocupe de asta: ”Avem nevoie de altcineva”.
  • Un senator democratic din California îi cere lui Trump să lase specialiștii să se ocupe de situație.

UPDATE 21:30 Unde a greșit California în contextul pandemiei de COVID-19

Senatorul democratic, Doctorul Richard Pan, a declarat pentru CNN că toată situația a luat-o în direcția greșita în momentul în care oamenii nu au mai ținut cont de riscuri și s-au complăcut în situație.

A mai spus că măsurile de relaxare și de redeschidere au lăsat oamenii să creadă că totul este mai bine, când în realitate nu a fost așa.

Senatorul are un mesaj și pentru Trump: „Trebuie să-și lase experții în sănătate să vorbească, să ne spună ce avem de făcut. Și trebuie să-i susțină. Experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care au vorbit mai devreme, nu mai au voie să vorbească cu presa.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Trebuie să încetăm să mai facem din pandemia de COVID-19 o chestiune politică”, a mai transmis senatorul Richard Pan.

OMS verifică situația Remdesivirului în SUA

The Guardian a scris ieri că SUA a cumpărat aproape tot stocul mondial de Remdesivir pe trei luni, lăsând Europa, Marea Britanie și restul lumii pur și simplu fără un medicament de care mulți oameni au nevoie.

Azi, OMS anunță ca va verifica această situație.

„Am luat la cunoștință toate raportările pe care presa le-a făcut pe această temă. Cercetăm situația, o verificăm și ne vom lămuri cu privire la achiziția acestui medicament de către SUA”, a declarat Mike Ryan, Directorul Programului de Urgențe în Sănătate, OMS.

Casa Albă a dat greș în gestionarea pandemiei de COVID-19

Craig Spencer, un medic specialist de la Centrul Medical „New York-Presbyterian”, a declarat că modul în care Casa Albă gestionează pandemia de COVID-19 nu este deloc potrivit.

Spencer declară pentru CNN că cei mai potriviți pentru această situație ar fi specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, nu Casa Albă, care a greșit complet în tot procesul de până acum.

„Avem nevoie de altcineva care să conducă situația actuală. Și avem nevoie acum. În caz contrar, foarte mulți americani se vor infecta cu coronavirus și vor muri în următoarele luni și poate chiar în următorii ani”, a spus Craig Spencer.

„Mulți politicieni nu iau acest virus în serios. Acest lucru chiar mă îngrijorează pentru că știu ce urmează. Știu ce se întâmplă după ce ai o creștere masivă de cazuri. Oamenii continuă să intre pe ușile sălilor de urgență, pe ușile sălilor de terapie intensivă și vor muri până acest virus va fi luat în serios”, a adăugat medicul.

UPDATE 19:46 Pennsylvania: mai mult de 100 de cazuri de coronavirus după relaxare

Numărul de îmbolnăviri a crescut dramatic de la jumătatea lunii iunie, când restaurantele și barurile au fost redeschise. În urma numărului mare, acestea au fost închise din nou, însă cazurile de COVID-19 continuă să crească.

Acum, Pennsylvania are 110 cazuri noi de COVID-19, 4 noi spitalizări și un deces cauzat de coronavirus.

UPDATE 19:45 New York: 11 oameni au murit de COVID-19, ieri

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a declarat că 11 oameni au decedat din cauza coronavirusului, în cursul zilei de ieri.

Acesta i-a transmis lui Trump un mesaj foarte tăios: „Nici măcar nu e ceva de admis: toată lumea știe că ai greșit. Nu te costă nimic. Măcar ai curajul să recunoști ceva ce oricum toți știu deja. Ai greșit.”.

De asemenea, Cuomo l-a criticat pe Trump pentru că nu a fost un lider bun în contextul coronavirus: „Știi ce, domnule Președinte? Realitatea învinge de fiecare dată. Nu te pui cu realitatea. Ai trăit în negare”.

Guvernatorul trage și un semnal de alarmă în ceea ce privește exemplul pe care îl dă Trump cetățenilor: „Dacă vrei să faci un pas mic care să transmită un mesaj puternic, poartă mască”.

UPDATE 17:38 New York deschide plajele azi

Primarul New York-ului a anunțat că plajele se vor deschide în cursul zilei de azi, iar 15 piscine publice vor fi redeschise în următoarele săptămâni.

Cei care merg la piscină trebuie să-și acopere fața atunci când nu intră în apă.

Tot azi, primarul a anunțat că restaurantele rămân închise în interior, însă oamenii pot merge cu încredere la terase. Acesta a declarat că restaurantele pot fi ajutate, din punct de vedere economic, dacă cetățenii le frecventează terasele.

UPDATE 16:55 Coronavirus în lume

Planurile de redeschidere se amână în SUA

Cel puțin 16 state din SUA au amânat planurile de redeschidere în contextul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19, relatează CNN.

Specialiștii în sănătate au afirmat că răspândirea virusului ar fi greu de controlat. Experții spun implementarea planului de redeschidere mai devreme decât ar fi trebuit a cauzat un număr crescut de cazuri de coronavirus.

Cetățenii SUA au interdicție la intrarea în țările UE

Uniunea Europeană consideră că SUA nu se află pe lista țărilor sigure, prin urmare cetățenilor americani le este interzis să acceseze state din UE. Această decizie a fost luată pentru a ține situația actuală sub control.

Spania și Portugalia au redeschis granițele azi, 1 iulie

După o perioadă de 3 luni în care Spania și Portugalia și-au ținut granițele închise pentru a combate eficient pandemia de COVID-19, azi, 1 iulie, cele două și-au redeschis porțile.

Evreii din Marea Britanie: un număr mare de decese din cauza COVID-19 cu 127% mai mare decât în 2019

Numărul deceselor în rândul evreilor din Marea Britanie, în doar trei luni, este de două ori mai mare decât numărul înregistrat în aceeași perioadă anul trecut: 811 decese în 2020, față de 358 în 2019. Asta înseamnă o creștere de 127%, conform Consiliului Deputaților al Evreilor Britanici.

Melbourne, Australia se întoarce în izolare din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19

300.000 de rezidenți din Melbourne, Australia, se întorc în izolare din cauza numărului mare de îmbolnăviri, care crește de la zi la zi. Aceștia fac parte din 10 zone catalogate drept focare de infecție.

UPDATE 11:32 Rezidenții din Bavaria vor fi testați gratuit

Autoritățile din Bavaria au aprobat marți planurile de testare universală pentru Covid-19, scrie Reuters. Decizia a declanşat în restul Germaniei o dezbatere privind oportunitatea lansării acestei practici la nivel naţional sau menţinerea actualei politici de testare ţintită pentru a preveni un nou val de coronavirus.

UPDATE 10:11 Statele Unite au cumpărat aproape toată producția mondială de Remdesivir din următoarele trei luni.

SUA au cumpărat aproape tot stocul mondial de Remdesevir pentru următoarele trei luni, nelăsând nici un medicament pentru Marea Britanie, Europa sau restul lumii, scrie The Guardian.

„Au avut acces la cea mai mare parte de aprovizionare cu Remdesevirs, prin urmare nu există nimic pentru Europa”, a spus dr. Andrew Hill, coleg senior de cercetare în Universitatea Liverpool.

Remdesevir este primul medicament pentru coronavirus aprobat în America.

Administraţia Trump a cumpărat acum peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

UPDATE 07:20 SUA ar putea avea 100.000 de noi cazuri pe zi, avertizează Fauci

”În mod clar nu deținem controlul acum”, a spus Fauci. ”Sunt foarte îngrijorat pentru că situația se poate înrăutăți”, a adăugat el.


Fauci a mai spus că ”nu există nicio garanție” că eforturile actuale vor produce un vaccin eficient și sigur pentru a preveni infecția cu coronavirus.

UPDATE 07:11 Avertismentul premierului ţării cu peste 550.000 de cazuri cu noul virus. „Neglijenţa a crescut”

Mai multe oraşe din India se pregătesc să-şi extindă carantina pentru a combate răspândirea virusului, deoarece zilnic, sunt raportate în jur de  20.000 de cazuri.

„De când a început în ţară, neglijenţa în comportamentul personal şi social a crescut”, a spus Modi într-o adresă televizată, adăugând că cetăţenii ignorau prevederile privind distanţarea socială şi igiena mâinilor.

UPDATE 07.00 STUDIU Ce afecţiuni neurologice severe pot dezvolta pacienţii cu COVID-19

Deşi problemele respiratorii reprezintă cea mai mai întâlnită complicaţie în rândul pacienţilor cu COVID-19, sunt şi cazuri de afecţiuni neurologice grave pe care le dezvoltă unii dintre bolnavi.

Un studiu recent, realizat în luna aprilie, în spitalele din Marea Britanie arată că unii pacienţi suferă infarct, simptome  asemănătoare demenţei şi delir.

Pe întreaga durată a lunii aprilie, oamenii de ştiinţă britanici au folosit bazele de date din 125 de spitale în care pacienţii au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care au dezvoltat afecţiuni neurologice.

Mai mult de jumătate din pacienţi au suferit un accident cerebrovascular, iar 57 au făcut infarct ischemic, în timp ce 9 bolnavi au avut hemoragie intracerebrală.

„Aceste cazuri rare dar foarte grave sunt trecute cu vederea”, consideră un neurolog de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului, Benedict Michael. Acesta consideră că este nevoie de cercetare în în ceea ce priveşte complicaţiile care pot apărea în urma bolii COVID-19.