• Papa Benedict al XVI-lea, cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Bavaria, Germania. A fost hirotonit ca preot în 1951 şi a devenit profesor de teologie în 1958.
  • Din 2002 a devenit decan al Colegiului Cardinanilor, iar în 2005 a fost ales Papă ca urmare a morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi a susţinut o întoarcere la valorile creştine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor ţări occidentale.
  • Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost „Signore ti amo ” (în italiană „Doamne, te iubesc”).

Ştirea iniţială – Înmormântarea Papei Emeritus Benedictus al XVI-lea se va desfăşura pe 5 ianuarie 2023 în Piaţa Sf. Petru, la ora 9:30 după ora Italiei. 

Ceremonia va fi condusă de Papa Francisc, transmite Sky News

La înmormântare vor participa episcopul Georg Ganswein, secretarul său personal din 2003, şi episcopul Diego Ravelli.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Va fi pentru prima dată când un papă va participa la o înmormântarea  predecesorului său, conform New York Times , descrisă ca un „precedent neobişnuit”. 

Moartea Papei emerit lasă îndureraţi 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, inclusiv 870,774 de romano-catolici şi 150,593 de greco-catolici din România. 


Papa Benedict al XVI-lea, cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Bavaria, Germania. A fost hirotonit ca preot în 1951 şi a devenit profesor de teologie în 1958.

A fost numit Arhiepiscop de München şi Freising, iar în 1977 a fost numit cardinal. În 1981 a fost numit Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

Din 2002 a devenit decan al Colegiului Cardinanilor, iar în 2005 a fost ales Papă ca urmare a morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi a susţinut o întoarcere la valorile creştine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor ţări occidentale.

Benedict a reînviat multe tradiţii, inclusiv Liturghia Tridentină, a întărit relaţia dintre Biserică şi arta, a reintrodus veşmintele papale tradiţionale şi a promovat folosirea limbii latinei.

La 11 februarie 2013, Benedict şi-a anunţat demisia, invocând vârsta înaintată şi problemele de sănătate, fiind prima demisiea al unui papă de la Grigore al XII-lea în 1415. A fost succedat de Francisc.

Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost „Signore ti amo ” (în italiană „Doamne, te iubesc”).