• În prezent, există o singură rută aprobată pentru a intra în provincia nord-vestică siriană Idlib, ultima enclavă deținută de rebeli: prin punctul de trecere Bab al-Hawa, peste granița cu Turcia.
  • ONU a îndemnat în repetate rânduri Siria și aliații săi să permită ca ajutoarele să intre în nordul Siriei pe o altă rută.
  • Această rută, grav avariată în urma cutremurelor de luni, a fost mult timp singura sursă de hrană pentru mai mult de patru milioane de sirieni.

O criză în criză în criză – acesta este peisajul dezastruos al Siriei, care se clatină acum în urma unui cutremur zdrobitor și a unui deceniu și mai mult de război debilitant. Șocul seismic din Siria nu a rupt conflictele și obstacolele înrădăcinate care au obstrucționat întotdeauna acțiunea umanitară urgentă într-o țară devastată de război.

La patru zile după ce a avut loc cutremurul, există o mică fisură care ar putea lărgi spațiile pentru acțiunea umanitară urgentă. Este un pas bun înainte, dar sunt necesare mult mai multe”, a declarat pentru BBC șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, după ce presa de stat siriană a anunțat că a fost dată undă verde pentru livrarea de ajutor umanitar în toate zonele țării.

Potrivit agenției de presă Sana, aceasta ar include atât zonele controlate de stat, cât și cele controlate de alte grupuri. Efortul de ajutorare va fi coordonat cu Națiunile Unite, Semiluna Roșie Arabă Siriană și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a precizat agenția.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Griffiths a subliniat că anunțul a însemnat doar că ajutorul ar putea fi livrat pe liniile de front interne din Siria- nu și peste granița din țările vecine. De asemenea, solicităm urgent aprobarea unor puncte de trecere suplimentare pentru a răspunde nevoilor de salvare a vieților oamenilor”.

În prezent, există o singură rută aprobată pentru a intra în provincia nord-vestică siriană Idlib, ultima enclavă deținută de rebeli: prin punctul de trecere Bab al-Hawa, peste granița cu Turcia. Astfel de rute vitale trebuie să fie autorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, precum și China și-au folosit în mod repetat dreptul de veto pentru a susține regula de neclintit a guvernului sirian, conform căreia astfel de mecanisme îi încalcă suveranitatea.

ONU, printre altele, a îndemnat în repetate rânduri Siria și aliații săi să permită ca ajutoarele să intre în nordul Siriei pe o altă rută, prin Bab al-Salameh, la granița cu Turcia, precum și o trecere din Irak în zonele majoritar kurde din nord-estul Siriei.

Săptămâna aceasta, grupurile de opoziție siriene au anunțat că au obținut aprobarea Ankarei, pentru prima dată în ultimii ani, pentru a utiliza coridoarele de la Bab al-Salameh, precum și un altul de la al-Rai. Spre deosebire de ONU, alte agenții de ajutor neguvernamentale nu au nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Joi, când primul convoi de ajutor al ONU care transporta pături și alte provizii a trecut în sfârșit prin Bab al-Hawa, reacția a fost dulce-amară. Erau ajutoare care trebuiau să vină înainte de cutremur, a deplâns jurnalistul sirian Ibrahim Zeidan, care a vorbit dintr-un oraș din apropierea punctului de trecere a frontierei.

Această rută, grav avariată în urma cutremurelor de luni, a fost mult timp singura sursă de hrană pentru mai mult de patru milioane de sirieni, dintre care majoritatea se bazează pe ajutoare pentru a supraviețui. Cei mai mulți au fost strămutați de nenumărate ori, de la o provincie la alta, în primii ani ai acestui conflict. Acum, oamenii care trăiesc aproape fără nimic au pierdut chiar și asta.

Zonele cele mai afectate

Zona cea mai afectată de cutremur din Siria se află în nord-vestul țării”, a subliniat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați. Avem nevoie de acces complet și liber pe liniile de front și de o distribuție completă și gratuită.”

Surse umanitare subliniază că, în trecut, unele ajutoare umanitare care ajungeau în zonele controlate de opoziție prin provinciile controlate de guvern au fost respinse. A existat, de asemenea, îngrijorarea că ajutorul ar putea fi deturnat pe drum.

Sperăm că atât opoziția armată, cât și guvernul vor lăsa deoparte politica”, a subliniat Egeland pentru BBC, adăugând că ceea ce este cu adevărat necesar acum este o încetare a focului umanitar.

De asemenea, el și-a exprimat prudența cu privire la aparenta concesie a guvernului sirian, spunând că declarații similare au mai fost făcute înainte – dar nu au fost duse la îndeplinire.

ONU se află acum sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a găsi noi modalități de a trece peste politică și de a stabili noi rute, în timp ce îngrijorarea crește cu privire la profunzimea suferințelor, în timp ce milioane de oameni se adăpostesc în corturi sau pe teren deschis, la temperaturi scăzute de iarnă.

În acest sfârșit de săptămână, Griffiths va călători atât în Siria, cât și în Turcia pentru a-și arăta solidaritatea cu oamenii din ambele țări”.