• Croația poate adera la spațiul Schengen fără frontiere, spun guvernele UE.
  • Croația a devenit membră UE în 2013.
  • România mai are de așteptat pentru acest pas.

Guvernele Uniunii Europene au convenit joi (9 decembrie) ca Croația să se alăture spațiului de călătorie Schengen fără pașapoarte, după ce Zagreb a convins Bruxelles-ul că este capabilă să gestioneze în mod eficient secțiunea sa de la frontierele externe ale blocului. Pasul pentru Croația, care a devenit membră a UE în 2013.

Guvernele din Uniunea Europeană au convenit joi (9 decembrie) ca Croația să adere la spațiul Schengen fără pașapoarte, după ce Zagreb a convins Bruxelles-ul că este capabil să gestioneze în mod eficient secțiunea sa din frontierele externe ale blocului, scrie Reuters.

Pasul pentru Croația, care a devenit membră a UE în 2013 și care dorește, de asemenea, să adere la zona euro cu monedă unică, a fost mult timp un subiect sensibil din cauza migrației. „Croația este pregătită”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniștrii de interne ai blocului. Comisia recomandase includerea Croației în Schengen în octombrie 2019.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

România mai are de așteptat până intră în Schengen

Intrarea Bulgariei și României în spațiul european Schengen de liberă circulație, în luna martie 2011, s-a izbit de opoziția unor state membre, ca cea din partea Germaniei, Finlandei și a Austriei. Asta a reieșit din consultările din ianuarie 2012 ale Consiliului UE în Gödöllo (lângă Budapesta), Ungaria.

Ambasadoarea Franței în România, E.S. Laurence Auer, a menționat statutul reformei Schengen pentru România și a asigurat că țara noastră este pregătită pentru aderare din punct de vedere tehnic, doar că încă nu s-a pus proiectul în discuție.

Ştiţi că astăzi Schengen se află într-un proces de reflecţie pentru reconsolidarea frontierelor externe şi chestiunea se pune în mod legitim, întrucât au trecut zece ani de când România este pregătită din punct de vedere tehnic, în aşa fel încât vom face ca ţara să intre în Schengen. Prin urmare, aş spune că, în ceea ce priveşte partea franceză, are loc un proces de reflecţie, pentru a gândi simultan consolidarea Schengen şi punerea în aplicare a extinderii. Cred că a fost o schimbare semantică importantă care a fost prezentată de secretarul de stat Clément Beaune în timpul vizitei sale la nivel de ministru, în 14 septembrie şi pe această bază vom construi pregătirea reformei Schengen, care nu este încă pe masă”, a spus E.S Laurence Auer la Aleph News.

Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011. Intrarea s-a amânat însă, statele opozante motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție. Principala cauză este corupția.