• Evgheni Prigojin a murit la două luni de la rebeliunea mercenarilor Wagner.
  • Accidentul în care ar fi murit liderii mercenarilor Wagner a venit însă mai repede decât se așteptau specialiștii în geopolitică.
  • Le Monde, despre moartea lui Prigojin: o dovadă suplimentară a instabilității, a opacității și a evoluției din ce în ce mai haotice a acestei puteri.

Nimeni nu se îndoia că Vladimir Putin se va răzbuna, nu îi va ierta lui Evgheni Prigojin îndrăzneala de a se răzvrăti din 24 iunie. Accidentul în care ar fi murit liderii mercenarilor Wagner a venit însă mai repede decât se așteptau specialiștii în geopolitică. Rusia nu vrea să confirme decesul lui Prigojin, o va face abia după rezultatele analizelor ADN. Și, la aproape 24 de ore de la accident Kremlinul nu a avut nicio reacție. Întrebarea pe care și-o pun analiștii acum este: ce se întâmplă la Moscova, disparția liderilor mercenarilor este semn de forță sau de instabilitate? Și, la fel de important: va mai avea cineva curajul să conteste puterea lui Putin?

Amânarea verdictului pentru Prigojin a fost necesară pentru ca armata Wagner să fie desființată, scrie Le Monde. De aceeași părere este și Tatiana Stanovaya, expert la Carnegie Russia Eurasia Center.

”Un Prigojin viu, fericit, în putere și plin de idei era cu siguranță o sursă continuă de amenințare pentru autorități, întruchiparea umilirii politice a lui Putin”, spune Stanovaya, citată de The Guardian.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Faptul că eliminarea liderilor mercenarilor vine în același timp cu îndepărtarea generalului Serghei Surovkin, considerat aliatul lui Prigojin, este un alt semn al preluării controlului situației de către Kremlin.

”Iată un creator de probleme eliminat, în ciuda imenselor servicii pe care le-a făcut în felul lui stăpânului de la Kremlin, mai ales prin salvarea armatei rusești în timpul iernii sau prin faptul că Wagner a aruncat carne de tun în bătălia pentru Bahmut. Domnul Putin va considera cu siguranță dispariția lui Prigojin și a locotenenților lui drept o consilidare a puterii, pusă într-o poziție foarte proastă de revolta din iunie. Ne putem imagina și că lecția va fi reținută de către diferitele cercuri interesate de putere, chiar dacă sunt conștiente de metodele regimului și de istoria lui, pentru a evalua riscurile. Este totuși dificil să vedem în desfășurarea rocambolescă a afacerii Prigojin un semn de întărire a autorității președintelui rus. Este, din contră, o dovadă suplimentară a instabilității, a opacității și a evoluției din ce în ce mai haotice a acestei puteri, sufocată de dezastruoasa eroare de calcul a invadării Ucrainei.”, scriu jurnaliștii francezi.

A calculat Putin uciderea lui Prigojin?

Putin poate să fi decis că autoritatea lui Prigojin în PMC Wagner a fost deja suficient de subminată, iar compania însăși este divizată și slăbită, pentru a-l amenința cu probleme serioase, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

ISW este de acord cu acei comentatori politici care cred că prăbușirea avionului lui Prigojin nu a avut loc întâmplător la exact două luni după revoltă și că ordinul a fost dat de însuși președintele Rusiei..

Institutul amintește că în dimineața aceleiași zile, 23 august, agenția de stat RIA Novosti a emis informații despre înlăturarea generalului Serghei Surovikin din funcția de comandant șef al Forțelor Aerospațiale.

„Este extrem de puțin probabil ca reprezentanții armatei ruse, în special ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful de stat major al armatei Valery Gerasimov, să îl reprime pe Prigojin fără ordinul lui Putin”, scriu observatorii ISW și adaugă că pentru întreaga elită rusă era sigur că, după tentativa de rebeliune din 23 iunie, Prigojin rămâne în viață doar prin grația lui Putin.

Ian Bremmer, un politolog american și șeful companiei de consultanță Eurasia group, consideră că moartea lui Evgheni Prigojin este o dovadă a cât de „extrem de planificator” este Putin.

„Nu se grăbea, a așteptat momentul în care să-l prindă pe Prigojin într-o poziție mult mai slabă”, a declarat Bremmer la BBC. Chiar și în momentul în care Prigojin, Lukașenko și Putin au convenit asupra condițiilor de încheiere a rebeliunii din 23 iunie, era destul de clar că Prigojin nu mai avea mult de trăit.

„Putin l-a lăsat să trăiască aproximativ două luni. Cred că acesta este un semnal foarte serios pentru oricine din Rusia care ar dori să meargă împotriva lui Putin”, a spus analistul.

Cine l-ar mai putea răsturna pe Putin?

Toate analizele internaționale scriu că moartea lui Progojin este un semnal pentru elitele Rusiei, un avertisment pentru cei care arm ai avea curajul să îl înfrunte pe Vladimir Putin.

Într-un interviu pentru Financial Times din 11 august, jurnalistul Bellingcat Christo Grozev spunea că, în șase luni, fie Prigojin va fi mort, fie va avea loc o lovitură de stat în Rusia. Bun cunoscător al situației din Rusia, Christo Grozev Spunea că Prigojin nu era singurul dușman al lui Putin.

”Nu cred că vreo parte a elitei, în afară de cea din partea militară, vede vreun sens pentru ea în acest război. Dar nu vorbesc, pentru că au dilema prizonierilor. Nu vor să fie primii care fac o mișcare sau singurii. Fie dilema prizonierilor poate fi depășită, fie vor scăpa de el printr-o lovitură de stat mai bine coordonată. Nu există asta printre oligarhi, miniștri sau FSB. Dar este neplăcut pentru restul elitei să trăiască în Coreea de Nord 2.1, cu conturile bancare înghețate”, spunea Grozev.

Ce înseamă moartea lui Prigojin pentru ucraineni?

Wagner a pregătit frontul din Ucraina. Tranșeele și fortificațiile făcute de mercenari pe linia frontului se dovedesc invincibile în contraofensiva ucraineană. Pe front, dizovarea armatei Wagner și moartea lui Prigojin, nu va mai face vreo diferență în deznodământul luptelor. Dar dispariția conducerii grupării are valoare simbolică pentru ucraineni.

”Ucrainenii au sperat la început că revolta va duce la sfârșitul lui Putin și apoi, când a eșuat, măcar că îl va submina. Dar în Ucraina va exista un sentiment de satisfacție la idea că Prigojin ar putea fi mort. A fost omul care le-a trimis peste graniță unii dintre cei mai diabolici criminali ai Rusiei, recrutați promițându-le libertatea, chiar dacă supraviețuiau șase luni pe front. Au fost trimiși să susțină invadarea devastatoare a lui Putin, să ucidă ucraineni, să le distrugă orașele”, scrie editorialistul Sky News Dominic Waghorn.

Ce spune comunitatea internațională?

Joe Biden a spus, încă din primele ore de după incident că e prea puțin probabil să se întâmple ceva în Rusia fără ca Putin să fie la curent, lăsând să se înțeleagă că ordinul ar fi fost dat de la Kremlin. 

Europa a venit cu o poziție mai moderată. 

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a avertizat împotriva speculațiilor. Accidentul aviatic a avut loc în urmă cu doar câteva ore, așa că „nu puteți trage concluzii rapide”, a declarat joi politicianul Verzilor la Deutschlandfunk. Totuși, incidentul subliniază „că un sistem, că o putere, că o dictatură care se construiește pe violență, că nu cunoaște violența decât în ​​interior”. Ați „văzut într-un mod trist, dramatic în anii trecuți, unde membri ai opoziției, unde jurnaliști, unde oamenii de rând au căzut pe ferestre sau au fost otrăviți”.

Întrebată despre viitorul grupării de mercenari, Baerbock a spus că există o teamă „că Rusia, cu sau fără Wagner, va continua cu jocul său cinic, nu numai în Ucraina, ci mai ales în Africa”. Potrivit ministrului de externe, Prigojhin și Wagner sunt responsabili pentru acte teribile „împotriva poporului ucrainean și într-o țară după alta în Africa”. „Oriunde merge Wagner, urmează moartea, distrugerea și exploatarea”.

”Nu cunoaştem încă condiţiile în care a avut loc prăbuşirea. Putem avea îndoieli rezonabile”, a declarat Olivier Veran, purtător de cuvânt al Guvernului france pentru postul național de televiziune.

Evgheni Prigojin făcea ”munca murdară a lui Putin”, iar în cazul în care a murit cu adevărat lasă în urma sa o ”mizerie groaznică” în părţi largi ale lumii, a declarat reprezentantul Guvernului francez.

Citește și

FOTO/VIDEO Cadavrele victimelor accidentului în care a murit Prigojin au fost ridicate. Filmul accidentului în care au murit liderii Wagner

VIDEO. Incendiile de vegetație au scăpat de sub control. Focul amenință să cuprindă locuințele din Atena

Ciolacu: Anumiți șefi din poliție au devenit complici morali la crimă. Premierul îi dă mână liberă lui Predoiu să facă curățenie în poliție