• Cadavrele lui Evgheni Prigojin și ale locotenenților săi Wagner au fost ridicate și duse la o morgă locală. Unul dintre cadavre este decapitate.
  • Rămășițele lui Evgheni Prigojin au fost identificate în morgă, acestuia îi lipsește un deget. Urmează testul ADN.
  • FlightRadar24 a raportat că avionul lui Prigojin a înregistrat o pierdere de altitudine de 2,4 km de într-o jumătate de minut.
  • Comisia de Investigație a Rusiei a deschis o anchetă penală în accidentul aviatic.

UPDATE ORA 24.00- Pentagonul crede că Prigozhin este mort și spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer

Departamentul american al Apărării crede că șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, a fost ucis în accidentul aviatic de miercuri din Rusia, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

„Nu voi intra în detalii despre modul în care adunăm informații. Acesta a fost probabil ucis”, a spus Ryder.
Ryder a mai spus că Pentagonul „nu are nicio informație care să indice în acest moment” că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.

UPDATE 22:00 – Această înregistrare video a fost realizată la ora 10 dimineața, pe 23 august, la bordul avionului în care urma să se urce Prigozhin

După cum s-a dovedit, în același timp cu zborurile, avionul era vândut pentru 5 milioane de euro. Iar doi potențiali cumpărători și-au exprimat dorința de a inspecta aeronava chiar în ziua în care urma să zboare Prigozhin.

Recomandări

CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII
TELEGRAM SAU SIGNAL?

VChK-OGPU a devenit cunoscută identitatea cumpărătorilor misterioși ai aeronave Prigozjin. După cum s-a dovedit, primii care au pus ochii pe aeronavă au fost reprezentanții Rusjet Airlines. În special, președintele consiliului de administrație al companiei, Alexandra Yulina, și directorul tehnic Serghei Klokotov au venit la Sheremetyevo.

Pentru a-i introduce în zona securizată și apoi la bord, cumpărătorii au fost declarați ca pasageri ai zborului. Ei au ajuns la Sheremetyevo într-un Mercedes și au trecut de detectoarele de metale din interior. Tehnicianul avea doar telefonul la el, iar femeia avea o geantă de mână. După ce au inspectat exteriorul și interiorul avionului, au părăsit în liniște portul aerian. În curând, Prigozhin, Utkin și alții au intrat în aeronavă. A avut loc o explozie în aer.

UPDATE 21:00 – Associated Press: O evaluare preliminară a serviciilor de informații a constatat că prăbușirea avionului a fost cauzat în mod intenționat de o explozie

Potrivit oficialilor care au vorbit anonim cu Associated Press, explozia se încadrează cu „istoria lungă a președintelui rus Vladimir Putin de a încerca să-și reducă la tăcere criticii”. Oficialii nu au dezvăluit alte detalii despre ceea ce ar putea fi cauzat explozia.

Putin a vorbit public despre accident, numindu-l pe Prigojin „un om cu o soartă grea” care „a făcut unele greșeli grave în viața lui”. El a continuat să promită o investigație completă și l-a numit pe Prigozhin „un om de afaceri talentat”.

UPDATE 20:30 – Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării în mod indirect moartea lui Evgheni Prigojin. Declarația corespunzătoare a fost făcută de reprezentantul Serviciului Extern al UE, Peter Stano

„ Astăzi, aproape nimic din ceea ce vine din Rusia nu inspiră încredere ”, a spus el, adăugând că este greu de crezut în informațiile despre moartea șefului PMC Wagner.

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit la exact două luni după ce fondatorul PMC s-a revoltat. „Așteptam cu toții acest lucru”, i-a spus lui Meduza un veteran Wagner care luptă acum în Ucraina cu un contract cu armata și menține contactul cu personalul de comandă al PMC. Singura întrebare a fost „când?” Am crezut că îl vor termina în Africa, dar l-au terminat așa. Cu acest marș și-a semnat propriul verdict: ori trebuia să meargă până la capăt, ori să nu înceapă deloc.

Faptul că Prigojin și-ar fi putut înscena propria moarte – a făcut asta de două ori, în 2019 și 2022 – anturajul său a încetat să creadă în câteva ore după prăbușirea avionului.

UPDATE 20:05 – O explozie la bord a dus probabil la prăbușirea avionului despre care se presupune că îl transporta pe liderul lui Wagner

O explozie la bordul unui avion despre care se presupune că îl transportă pe șeful mercenarului Wagner, Prigojin, a doborât aeronava miercuri, a raportat New York Times, citând oficiali americani și alți oficiali occidentali.

„Explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv instalat pe aeronavă, deși sunt explorate și alte teorii, cum ar fi combustibilul alterat, au spus oficialii”, a spus ziarul.

UPDATE 19:50 – WSJ NEWS EXCLUSIVE/ Informațiile prelimnare sugerează că Prigojin a fost asasinat, spun oficialii americani

Datele preliminare de la Wall Street Journal sugerează că nu a fost racheta sol-aer cea care a doborât avionul liderului Wagner.Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar Wagner , s-a prăbușit ca urmare a unui complot, asasinat, dar nu pare să fi fost doborât de o rachetă sol-aer, au declarat oficialii americani.
Evaluările preliminare ale guvernului american, despre care oficialii au subliniat că sunt incomplete, sugerează că o bombă a explodat asupra aeronavei sau că o altă formă de sabotaj a provocat prăbușirea la nord-vest de Moscova .

UPDATE 19:30 – Navalny a numit moartea lui Prigojin un atac terorist

„În legătură cu atacul terorist pe care Putin l-a aranjat să-l omoare pe soldatul său Prigogine, aș vrea să spun despre decență, viclenie și strategie”, a declarat Alexei Navalny, politicial rus.

„Cu doar câteva zile în urmă, i-am scris unei persoane, explicând secretul supraviețuirii lui Prigozhin, cel mai probabil, totul este simplu și este vorba despre acordul personal și cuvântul copilului lui Putin. Prigojin i-a promis lui Putin că va fi comandantul său cel mai de încredere, gata să facă orice pentru a câștiga”, a adăugat Alexei Navalny.

Alexei Navalny: Iată munca subtilă a ucigașilor lui Putin: sunt doborâți, aruncați în aer într-un avion deasupra Rusiei, adică aranjați un adevărat atac terorist, ucigând un pilot, stewardesă și alți oameni care nu au fost implicați”.

UPDATE 19:00 – ️Putin și-a exprimat condoleanțe familiilor celor uciși într-un accident de avion în regiunea Tver

Vladimir Putin, la o întâlnire cu Denis Pușilin, l-a numit pe Prigojin un om de afaceri talentat, a spus că s-a întors din Africa ieri. Vladimir Putin spune că: „Comisia de anchetă a început o anchetă preliminară cu privire la prăbușirea avionului lui Prigojin, aceasta va fi pusă capăt, iar expertiza în cazul prăbușirii avionului lui Prigojin va necesita timp”.

Vladimir Putin: Prigojin a lucrat activ nu numai în țara noastră, ci și în străinătate și a lucrat cu succes. „În ceea ce privește acest accident de aviație, vreau în primul rând să-mi exprim sincerele condoleanțe familiilor tuturor victimelor, este întotdeauna o tragedie”, a adăigat Vladimir Putin.

„Prigojin a fost un om cu o soartă dificilă, dar talentat”, a spus Putin într-o conversație cu Denis Pușilin.

Vladimir Putin a comentat accidentul aviatic din regiunea Tver, printre pasagerii căruia s-au numărat Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin. Președintele a exprimat condoleanțe familiilor celor uciși în accidentul aviatic. Alte afirmatii: „Datele primare spun că la bord erau angajați ai companiei Wagner” și „Wagner a adus o contribuție semnificativă la lupta împotriva regimului neo-nazist din Ucraina. Ne amintim de asta, o știm și nu o vom uita niciodată”.

UPDATE 18:40 – Wagner este temporar indisponibil: recrutorii PMC nu răspund la apeluri și nici la mesaje

a aproape o zi după prăbușirea avionului de afaceri al lui Prigozhin, mesajul „Fraților! În momentul de față așteptăm informații de la comandanții noștri. Nu este nevoie să tragi concluzii! Acum suntem cu toții pe emoții, dar trebuie să te controlezi. Nu face nimic prostesc, dacă ai întrebări, scrie-i lui Peter”.

Fontanka i-a scris lui Peter. Mesajele rămân necitite.

Apoi corespondentul „Fontanka” a sunat organizația la numerele de telefon care erau listate pe bannerele plasate anterior în regiunea Leningrad. În iunie, s -au oferit să meargă la baza din Molkino , dar acum apelurile sunt renunțate la primul număr, iar la al doilea „abonatul este temporar indisponibil”.

Wagner indisponibil, o sursă a Cheka-OGPU a spus că toți reprezentanții mai mult sau mai puțin semnificativi ai PMC-urilor Wagner, Patriot și ai altor structuri ale Prigozhin au venit la biroul din Sankt Petersburg joi seară, de unde au luat computere, gadget-uri, hârtii. Se pare că aceștia au acționat pe acordul cuiva, deoarece fiecare și-a luat doar propriul dispozitiv. Mulți după aceea „au părăsit conexiunile” și sunt inaccesibili cunoscuților.

UPDATE 18:20 – Prăbușirea avionului de afaceri al lui Prigozhin a fost primul din istoria modelului specific de avion Embraer Legacy 600

Nicio aeronavă Embraer din linia modelului Legacy 600, cu care a călătorit Evgeny Prigozhin, nu a suferit vreodată un accident independent în întreaga istorie, a atras atenția Nestka.

Aeronavele acestui model au început să fie livrate clienților în 2002. Producția lor a încetat în 2015. Timp de 13 ani, 177 de avioane de afaceri au părăsit linia de asamblare (dacă luăm în considerare modificarea modelului Legacy 650, iar numărul total de avioane produse a depășit 300 de bucăți). Potrivit brokerilor de asigurări, doar șapte dintre ele au fost dezafectate până acum, restul fiind în funcțiune.

În 2006, a avut loc un singur incident cu Legacy 600, dar nu a avut legătură cu o defecțiune mecanică. Apoi, un avion de afaceri al acestui model la altitudinea de croazieră s-a ciocnit cu un Boeing 737-800 deasupra statului brazilian Mato Grosso. Avionul a reușit să aterizeze singur pe aeroport. Comisia de Investigare a Accidentelor Aeriene a concluzionat că cauza tragediei a fost eroarea controlorilor.

Avionul de afaceri folosit de Yevgeny Prigozhin și-a început zborurile în toamna anului 2007. Până în prezent, funcționează de 15 ani și jumătate.

Avioanele cu acest model au fost folosite în momente diferite și de fostul director general și acționar al PhosAgro Igor Antoshin, fostul deputat al Dumei de Stat Ashot Yegizaryan și fostul președinte al Rosgosstrakh Danil Khachaturov.

UPDATE 18:15 – Al doilea avion de afaceri al lui Yevgeny Prigozhin a aterizat la Baku

Aeronava Embraer ERJ-135BJ cu numărul RA-02748 a aterizat pe Aeroportul Internațional Heydar Aliyev. A urmat de pe aeroportul din Moscova Vnukovo. Cine se află la bord este necunoscut.

Ieri, același avion de afaceri a zburat din Sankt Petersburg și a aterizat pe aeroportul Ostafyevo de lângă Moscova.

UPDATE 18:08 – Volodimir Zelenski: 20.000 este tot ce a mai rămas din „wagneri”

Președintele Ucrainei , Volodimir Zelenski a dat un comentariu unei reviste norvegiene despre prăbușirea avionului de afaceri al lui Prigojin.

„Nu pot spune nimic bun despre acești non-oameni… Există fie o curte la Haga, fie o curte a lui Dumnezeu. Există o alternativă în Rusia, vedeți voi: președintele Putin. Ei bine, o astfel de decizie… Nu, ce să comentez… După părerea mea, 20 de mii este tot ce mai rămâne din „wagneriți”. 20 de mii de oameni necontrolați. Și aici trebuie să ne gândim pentru cine este mai groaznic, fie pentru Ucraina, fie pentru Belarus, fie pentru Polonia sau poate pentru Rusia, nimeni nu stie. Prin urmare, cred că aceasta va fi o provocare universală”, a spus Zelenski.

UPDATE 18:00 – Ce spun politologii, mass-media oficială, elita rusă și canalele Z despre presupusa moarte a șefului PMC Wagner?

▪️ Zakhar Prilepin, scriitor, susținător al invaziei Ucrainei: „Prigojin a avut stil și impuls. Există atât de puțin din asta în lumea noastră. Avea mize uriașe, iar ambițiile lui nu erau despre „carieră” și „politică”, ci despre cel mai bun loc, dacă nu în rai, atunci în iad, pentru gloria Patriei. Avea o pasiune pentru Patria și victoriile ei, pentru expansiunea ei neîncetată. Această pasiune pentru el era mai prețioasă decât banii și mai prețioasă decât viața.

▪️ Roman Saponkov, comandant Z: „Uciderea lui Prigojin va avea consecințe catastrofale. Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul.”

▪️ Kirill Rogov, jurnalist și politolog: „Prigojin însuși a fost un creator activ al unei lumi în care totul ar trebui să se întâmple așa. O lume fără reguli, o lume a înșelăciunii, a violenței nestăpânite, care nu este supusă nicio responsabilitate atâta timp cât are succes. Ce a vrut, a primit. Cum, Prigojin, ai tu însuți barosul tău?”.

▪️ Tatiana Stanovaia, politolog: „Viu, vesel, plin de forță și idei, Prigojin a fost, desigur, o sursă ambulantă de amenințare la adresa puterii și întruchiparea umilinței politice a lui Putin”.

▪️ Leonid Volkov, aliatul lui Navalni: „Nu poate exista decât un singur politician într-o țară. Faptul că Prigozhin a început să intre în sondajele de opinie publică și-a creat un spațiu media separat, necenzurat și necontrolat. aceasta a fost trecerea liniilor roșii, care l-a dus inevitabil pe Prigozhin la moarte.”

▪️ Fyodor Krasheninnikov, jurnalist: „Sunt sigur că Prigojin a avut o mulțime de dovezi compromițătoare, atât asupra lui Putin, cât și asupra tuturor celor din jur. De aceea nu l-au ucis imediat. Cred că în aceste două luni a fost convins să predea totul persoanei potrivite.

UPDATE 17:30 – Radio Liberty Belarus: a început dezmembrarea taberei Wagner PMC în Belarus

Tabăra lui Wagner PMC din satul Tsel, districtul Osipovichi, regiunea Mogilev din Belarus, a început să fie demontată la începutul lunii august, relatează .Radio Liberty Belarus, citând imagini din satelit Planet Labs.

În total, 101 din 273 de corturi au fost deja îndepărtate.Având în vedere că fiecare dintre corturi ar putea găzdui circa 20 de wagneriți, rezultă că aproximativ două mii de luptători ar putea părăsi tabăra, scrie ziarul.

Până acum, nu există informații dacă mercenarii au părăsit Belarus.

UPDATE 17:25 – Al 2-lea avion al lui Prigojin a plecat azi in Azerbaidjan

Al doilea avion al lui Prigojin a zburat în Azerbaidjan a decolat de pe aeroportul Vnukovo și se îndreaptă spre Baku, iar cine se află la bord este necunoscut.

Amintiți-vă că ieri, după prăbușire, acest avion a făcut zig-zaguri pe cer deasupra Moscovei, apoi a zburat spre Sankt Petersburg. Mai târziu, avionul de afaceri s-a întors pe aeroportul Ostafyevo de lângă Moscova.

UPDATE 17:20 – Epava avionului de afaceri al lui Prigojin s-a împrăștiat pe o distanță de 2,5 km

Părti din epava avionului care s-a prăbușit în regiunea Tver, in care, probabil, se aflau șeful PMC Wagner Evgeny Prigozhin și mâna sa dreaptă Dmitri Utkin, au fost găsite la o distanță considerabilă unele de celălalte.

Fuselajul și motoarele au căzut în zona așezării rurale Kuzhenkinskoye, iar coada – lângă așezarea de tip urban Kuzhenkino. Distanța dintre punctele de cădere este de aproximativ 2,5 kilometri. Acest lucru poate indica faptul că distrugerea a început în aer.

UPDATE 17:15 – Aeroportul era folosit in secret de Prigojin

Au apărut imagini de la aeroportul de afaceri Ostafyevo, unde al doilea avion al lui Prigojin a aterizat noaptea. aeroportul era folosit in secret de Prigojin. Pe lângă avionul care s-a prăbușit în apropiere de Tver, Yevgeny Prigozhin are un alt avion de afaceri: Embraer ERJ-135BJ Legacy 650 cu numărul de coadă RA-02748.

La momentul tragediei, în acel moment zbura de la Sankt Petersburg la Moscova. După 40 de minute, s-a întors înapoi, dând un unghi mic, apoi a aterizat pe aeroportul Ostafyevo.

UPDATE 16:30 – Moartea lui Prigojin „nu ne face să ne simțim mai calmi”, spune președintele Lituaniei

Presupusa moarte a șefului lui Wagner, Evgheni Prigojin, nu îmbunătățește securitatea regională, a declarat joi președintele Lituaniei, adăugând că luptătorii din grupul de mercenari ruși au rămas în vecinatatea Ucrainei, Belarus.

„Nu ar trebui să credem că moartea lui Prigozhin ne face să ne simțim mai calmi sau că îmbunătățește cumva situația de securitate”, a spus Gitanas Nauseda.

Lituania, o țară baltică de pe flancul estic al NATO, a avertizat asupra riscurilor pe care le poate prezenta gruparea de când luptătorii săi s-au mutat în Belarus după o rebeliune de scurtă durată în Rusia în iunie.

Potrivit oficialilor ruși, șeful grupului se afla la bordul unui avion care s-a prăbușit miercuri, cu toți pasagerii uciși.

Dar, potrivit lui Nauseda, moartea lui Prigojin, chiar dacă este confirmată, „face o diferență mică” pentru securitatea regională.

UPDATE 16:00 – Rudele victimelor ar putea conta pe despăgubiri financiare

Compania MNT-Aero, care deținea Embraer-ul prăbușit în regiunea Tver, nu a încheiat asigurare de răspundere civilă rusă, polița corespunzătoare nefiind în registru.
O sursă din piața asigurărilor a explicat că compania ar putea avea asigurare conform dreptului internațional. Condițiile pentru aceasta nu sunt mai rele decât pentru cea națională.

Potrivit condițiilor asigurării rusești, rudele victimelor pot conta pe despăgubiri de până la 2,025 milioane de ruble, adică aproximativ 100.000 de lei.

Deși grupul Wagner este cunoscut pentru actele teroriste comise la nivel global, simpatizanții continuă să depună flori și omagii în Sankt Petersburg.

UPDATE 15:30 – Ivan Sibul va investiga prăbușirea avionului lui Prigojin

Ivan Sibul este cel care a fost însărcinat să investigheze cazul accidentului. Acesta este specialist în accidente de aviație și a investigat cazuri precum prăbușirea unui Falcon 50 în Vnukovo, a unui An-148 în regiunea Ramenskoye și a unui SSJ 100 în Sheremetyevo. Cel mai adesea, Sibul se ocupă de cazuri de mită și diverse dezastre.

UPDATE 15:00 – Materialul biologic al morților a fost trimis pentru testare genetică. Reacția lui Zelenskii.

Potrivit canalelor de știri ruse, materialul biologic al morților a fost trimis la Moscova pentru testare genetică. Rusia nu a confirmat încă moartea lui Prigojin, așteptând testele ADN.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a declarat că Kievul „nu are nimic de-a face” cu moartea șefului lui Wagner, Evgheni Prigojin. „Toată lumea știe cine este implicat în asta”, a spus Zelenskii reporterilor de la Kiev.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawieki e de părere că „Grupul Wagner va intra sub conducerea lui Putin. Fiecare să răspundă singur la întrebare: va deveni amenințarea mai mare sau mai mică? Pentru mine, această întrebare este retorică”.

Guvernul polonez a avertizat în mod repetat aliații și publicul că relocarea mercenarilor Wagner în Belarus reprezintă o amenințare pentru Polonia. Ministrul german de externe Annalena Berbock a vorbit și despre presupusa moarte a lui Prigojin și despre faptul că Kremlinul a fost imediat suspectat de implicare în aceasta.

„Nu este o coincidență că lumea se uită imediat la Kremlin, când fostul confident al lui Putin, dezamăgit, cade literalmente din cer la două luni după ce a încercat să organizeze o revoltă”, a declarat Burbock, la o conferință de presă, alături de ministrul de externe kârgâz.

UPDATE 14:00 – Ce se știe despre echipajul avionului prăbușit al lui Prigojin

Lista publicată de Agenția Federală de Transport Aerian expune faptul că pilotul, care era comandantul echipajuluii, avea 51 de ani și provenea din Voronezh, Alexei Levshin. Bărbatului i-au rămas soția și cei doi copii. Singura femeie de la bord a fost stewardesa în vârstă de 39 de ani , Kristina Yadrevskaya , sora mai mare a lui Yevgeny Raspopov, procuror adjunct al orașului Yemanzhelinsk, regiunea Chelyabinsk.

Anchetatorii vor interoga pe toți cei care au avut acces la hangarul în care era reparat avionul de afaceri al lui Evgeny Prigozhin. Se verifică versiunea dispozitivului exploziv de la bord. Cercul de persoane care l-ar putea pune este foarte limitat. Forțele de securitate îi cheamă pe toți pentru audieri.

Moartea lui Prigojin este un semnal pentru elitele ruse și pentru armată, a spus Mihail Podolyak

„În primul rând, revolta lui Prigojin din iunie l-a speriat cu adevărat pe Putin. În al doilea rând, rebeliunea a afectat imaginea sa. În al treilea rând, în momentul în care Prigojin s-a oprit la 200 km de Moscova, și-a semnat propriul mandat de moarte”, a spus Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Zelenski, adăugând că „Putin nu iartă pe nimeni”.

UPDATE 13:00 – Prigojin a fost identificat. Un dispozitiv exploziv instalat este versiunea principală în cursul anchetei.

O sursă a Cheka-OGPU a afirmat faptul că rămășițele lui Evgheni Prigojin au fost identificate oficial în morgă. Semnul principal a fost absența unui deget. Urmează totuși testarea ADN. De asemenea, al doilea lider al grupării Wagner, Dmitry Utkin, a fost identificat prin înălțime și prin identificarea tatuajelor de pe corp.

Un dispozitiv exploziv instalat în compartimentul trenului de aterizare a explodat în avionul lui Prigojin. Această versiune este acum principală în cursul anchetei. Principalul suspect al anchetei este pilotul personal al lui Prigojin. Acesta a avut acces la aeronavă, iar înainte de zborul nefast a plecat în vacanță în Kamchatka. Nu a putut fi contactat de trei zile.

Corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner, a vorbit cu surse militare britanice. Ei consideră că dezastrul cu Prigozhin a fost organizat de Serviciul Federal de Securitate. „Ei sunt complet loiali lui Putin și, în același timp, serviciul de frontieră le este subordonat”, indică sursele.

Știre inițială

Cadavrele lui Evgheni Prigojin și ale locotenenților săi Wagner au fost duse la o morgă locală după ce avionul lor s-a prăbușit la nord de Moscova, în regiunea Tver. Presa rusă a raportat anterior că opt cadavre au fost recuperate din epava avionului Embraer Legacy 600 al șefului mercenar. Dmitry Utkin, co-fondator al grupului de mercenari Wagner, a fost, de asemenea, ucis în accident.

„Trupurile victimelor au fost găsite în apropierea locului accidentului, au fost trimise la morga judiciară din Tver” scrie Fontanka, o publicație din Sankt Petersburg, potrivit The Telegraph. Rămășițele pasagerilor fost aparent prea arse pentru a fi identificate, spun autoritățile ruse, iar unuia dintre cadavre îi lipsește capul. Victimele vor fi identificate pe baza analizelor ADN.

Presa de la Moscova a mai raportat și că telefonul lui Prigozhin ar fi fost găsit la locul prăbușirii avionului.

Un reporter Reuters la locul accidentului în această dimineață a văzut bărbați întinzând pungi negre pentru cadavre, relatează Reuters.

O parte din coada avionului și alte fragmente zăceau pe pământ în apropierea unei zone împădurite unde anchetatorii criminaliști ridicaseră un cort. Cei îndoliați au lăsat flori și au aprins lumânări lângă birourile lui Wagner din Sankt Petersburg joi devreme. Și la Novosibirsk, luptătorii PMC „Wagner” au organizat un memorial la biroul organizației.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care citează surse de la Minsk, a declarat că trupe Wagner din Belarus par să se îndrepte spre granița cu Rumsia, scrie BBC. Forțele speciale din Belarus încearcă să împiedice vehiculele acestora să plece către Kremlin.

Filmul accidentului în care au murit liderii Wagner

FlightRadar24, un site web care permite urmărirea în timp real a poziției avioanelor aflate în zbor, a raportat că avionul în carese afla Prigojin „a înregistrat o pierdere de 2,4 km de într-o jumătate de minut”.

„Jan Petchenik, directorul de comunicații pentru serviciul Flightradar24, a declarat pentru Reuters că la ora 18:19, ora Moscovei, avionul a început să coboare brusc și în aproximativ o jumătate de minut a pierdut altitudine de la o înălțime de 8,5 km, a scăzut cu 2,4 km – la 6,1 km”.

„Orice s-a întâmplat, s-a întâmplat repede”, a spus Jan Petchenik. „Poate că s-au luptat (cu avionul) după ce sa întâmplat ceva”. Înainte de aceasta, a remarcat el, „nu exista niciun indiciu că ceva nu era în neregulă cu această aeronavă”.

Putin – niciun comentariu referitor la moartea raportată a lui Prigojin

În timp ce reacția internațională la moartea raportată a șefului Wagner a fost rapidă, președintele Rusiei încă nu a comentat. Putin nu a menționat prăbușirea, care a avut loc la exact două luni după ce mercenarii lui Wagner au organizat o rebeliune armată împotriva armatei ruse. Răfuirea lui Prigojin adoborât mai multe avioane și a ucis cel puțin 13 militari ruși în timp ce forțele lui Prigojin au înaintat spre Moscova.

Comisia de Investigație a Rusiei a deschis o anchetă penală în accidentul aviatic care l-ar fi ucis Evgheni Prigojin, dar nu l-a menționat în mod direct pe șeful grupării mercenare.

„O echipă de anchetă a plecat la fața locului, vor fi desemnate toate examinările medico-legale necesare și vor fi efectuate un set de acțiuni de investigație pentru a stabili cauzele prăbușirii avionului” au transmis oficialii de la Kremlin.

Accidentul a coincis cu rapoartele privind demiterea oficială a generalului  Serghei Surovikin, șef al forțelor aerospațiale ale Rusiei

„ Prăbușirea avionului lui Prigojin a coincis cu rapoartele privind demiterea oficială a generalului rus Serghei Surovikin din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale Rusiei”, spune Kathryn Stoner, directorul Centrului pentru Democrație, Dezvoltare și Statul de Drept de la Universitatea Stanford.

Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de la scurta revoltă a lui Wagner din iunie, a fost anterior comandant al forțelor ruse din Ucraina. El a fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Prigojin în luptele pentru putere ale șefului Wagner.

„Cred că există o oarecare diviziune în armată cu privire la modul în care a decurs războiul. Este probabil că Prigojin a avut câțiva simpatizanți în armata rusă, la fel ca și Surovikin”, a declarat Stoner pentru Reuters.

Citește și: