Cu pașaportul pe smartphone din 2030! UE promite controale la frontieră mai rapide și mai ușoare

Potrivit Comisiei Europene, acreditările digitale de călătorie vor fi gratuite, voluntare și mai puțin complicate, oferind o experiență mai transparentă și mai sigură, conform Euronews,

Caracteristici ale noului sistem

Conform planurilor prezentate de Comisia Europeană, persoanele care călătoresc în și din zona Schengen a UE vor putea să își stocheze acreditările de călătorie în format digital.

Datele stocate în prezent pe cipul unui pașaport sau al unei cărți de identitate pot fi transferate pe un smartphone pentru a permite o trecere mai rapidă a frontierei, a declarat Comisia Europeană.

Propunerea de astăzi de a digitaliza pașapoartele și cărțile de identitate deschide calea către o experiență de călătorie mai transparentă și mai sigură”, a declarat într-o declarație Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență.

Beneficii pentru călători și autschorități

În opinia Comisiei, transmiterea în avans a planurilor de călătorie și a documentelor către autorități va reduce timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, permițându-le acestora să verifice autenticitatea și să se concentreze asupra cazurilor mai problematice, cum ar fi traficanții de migranți.

Planurile trebuie să fie aprobate de Consiliul UE, precum și de deputații din Parlamentul European. Propunerea vine în contextul în care organizația se pregătește să introducă un nou sistem separat pentru a verifica intrările și ieșirile din Spațiul Schengen al UE.

Sistemul de intrare-ieșire ar trebui să intre în funcțiune în noiembrie, deși rapoartele recente sugerează că acesta ar putea suferi întârzieri suplimentare.

Aceasta ar însemna că călătorii din afara UE trebuie să treacă prin scanere atunci când intră în Schengen, zona internă fără pașapoarte care acoperă cea mai mare parte a UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția, dar exclude Irlanda și Cipru.

Serviciul de pașapoarte digitale va fi voluntar și gratuit pentru călători, a declarat Comisia, și ar putea intra în vigoare până în 2030.

Exit mobile version