• Anul trecut, partidul ei a fost singurul mare partid care a refuzat să se alăture coaliției de unitate națională a pandurilor din Italia.
  • Pentru majoritatea alegătorilor italieni, întrebările despre antifascism și neofascism nu sunt un factor cheie pentru care să voteze.
  • Spre deosebire de Germania, care a lucrat pentru a se împăca cu moștenirea sa nazistă devastatoare, perioada fascistă este puțin analizată în școlile și universitățile italiene.

Cu un mesaj care îmbină creștinismul, maternitatea și patriotismul, Giorgia Meloni se află pe un val de popularitate care, luna viitoare, ar putea să o facă să devină prima femeie prim-ministru al Italiei și primul lider de extremă-dreapta de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Chiar dacă partidul ei, Frații Italiei, are rădăcini neofasciste, Meloni a încercat să risipească îngrijorările legate de moștenirea acestuia, spunând că alegătorii s-au săturat de astfel de discuții.

Totuși, există semne că o astfel de moștenire nu poate fi înlăturată atât de ușor: Simbolul partidului ei include imaginea unei flăcări tricolore, împrumutată de la un partid neofascist format la scurt timp după sfârșitul războiului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă Frații Italiei va învinge majoritatea la scrutinul din 25 septembrie și Meloni, în vârstă de 45 de ani, va deveni premier, se vor împlini aproape 100 de ani de la venirea la putere a lui Benito Mussolini, dictatorul fascist al Italiei, în octombrie 1922. În 2019, Meloni l-a prezentat cu mândrie pe Caio Giulio Cesare Mussolini, un strănepot al dictatorului, ca unul dintre candidații săi pentru Parlamentul European, deși acesta a pierdut în cele din urmă.

Pentru majoritatea alegătorilor italieni, întrebările despre antifascism și neofascism nu sunt un factor cheie pentru care să voteze, a declarat Lorenzo Pregliasco, șeful companiei de sondaje YouTrend. Ei nu văd asta ca făcând parte din prezent. Ei văd asta ca făcând parte din trecut.

Cu toate acestea, Meloni este incertă la scrutinul internațional cu privire la posibila sa funcție de premier și preferă termenul de conservator în loc de extrema dreaptă pentru a-și descrie partidul. Recent, ea a înregistrat mesaje video în engleză, franceză și spaniolă în care afirmă că dreapta italiană a predat fascismul istoriei de zeci de ani, condamnând fără echivoc suprimarea democrației și legile antievreiești ignominoase.

Moștenirea fascistă

Aceasta a fost o referire la legile din 1938 care interziceau micii comunități evreiești din Italia să participe la afaceri, educație și alte aspecte ale vieții de zi cu zi. Legile au deschis calea pentru deportarea multor evrei italieni în lagărele de exterminare naziste, în timpul ocupației germane a Romei, în ultimii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, păstrând flacăra tricoloră în logo-ul partidului său, ea joacă simbolic pe această moștenire”, a declarat David Art, profesor de științe politice la Universitatea Tufts, care studiază extrema dreaptă europeană. Dar apoi ea vrea să spună: Nu suntem rasiști.

Spre deosebire de Germania, care a lucrat pentru a se împăca cu moștenirea sa nazistă devastatoare, perioada fascistă este puțin analizată în școlile și universitățile italiene, spune Gastone Malaguti. Acum în vârstă de 96 de ani, el a luptat în adolescență împotriva forțelor lui Mussolini. În deceniile în care a vizitat sălile de clasă pentru a vorbi despre Rezistența antifascistă din Italia, a constatat că mulți elevi sunt ignoranți” cu privire la această istorie.

Cu doar cinci ani în urmă, Frații Italiei – numele său este inspirat de primele cuvinte ale imnului național – era văzut ca o forță marginală, obținând 4,4% din voturi. Acum, sondajele de opinie indică faptul că ar putea ajunge pe primul loc în septembrie și ar putea capta până la 24% din susținere, chiar înaintea Partidului Democrat de centru-stânga condus de fostul premier Enrico Letta.

În cadrul sistemului electoral complex și parțial proporțional din Italia, coalițiile de campanie sunt cele care îi propulsează pe liderii de partid în funcția de premier, nu doar voturile. Politicienii de dreapta s-au descurcat mult mai bine în acest an decât democrații în ceea ce privește crearea unor parteneriate electorale de mare anvergură.

Meloni s-a aliat cu partidul de dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, care, ca și ea, este în favoarea unor măsuri drastice împotriva migrației ilegale. Celălalt aliat electoral al ei este partidul de centru-dreapta Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi.

Anul trecut, partidul ei a fost singurul mare partid care a refuzat să se alăture coaliției de unitate națională a pandurilor din Italia, condusă de premierul Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene. Guvernul lui Draghi s-a prăbușit luna trecută, fiind abandonat brusc de Salvini, Berlusconi și liderul 5 Stele, Giuseppe Conte, care sunt cu toții preocupați de scăderea norocului partidelor lor în sondajele de opinie și în alegerile locale.

În sondajele de opinie, Meloni este creditată cu o abordare consecventă și coerentă a politicii. Ea nu a făcut compromisuri, a declarat Pregliasco, adăugând că este percepută și ca un lider care are idei clare – nu toată lumea este de acord cu aceste idei, desigur.