• Președintele Vladimir Putin a respins vineri cu zâmbetul pe buze contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.
  • Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai în orașul uzbec Samarkand, Putin a prezentat invazia ca fiind un pas necesar pentru a preveni ceea ce el a spus că este un complot occidental pentru a dezbina Rusia.
  • Moscova, a spus el, nu se grăbește în Ucraina. Iar obiectivele sale au rămas neschimbate.

Președintele Vladimir Putin a respins vineri cu zâmbetul pe buze contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai în orașul uzbec Samarkand, Putin a prezentat invazia ca fiind un pas necesar pentru a preveni ceea ce el a spus că este un complot occidental pentru a dezbina Rusia. Moscova, a spus el, nu se grăbește în Ucraina. Iar obiectivele sale au rămas neschimbate.

Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și desfășoară o operațiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum evoluează, cum se termină”, a spus Putin cu un zâmbet.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

A fost primul său comentariu public cu privire la o debandadă a forțelor sale în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, în urmă cu o săptămână, care a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși. Ca răspuns, Rusia a lovit infrastructura ucraineană – inclusiv un baraj de acumulare și alimentări cu energie electrică – iar Putin a declarat că aceste atacuri s-ar putea agrava.

„Recent, forțele armate ruse au aplicat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situația continuă să evolueze astfel, atunci răspunsul va fi mai serios”, a spus el.

Putin a mai spus că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone din Ucraina. Întrebat dacă ceea ce el numește „operațiunea militară specială” trebuie corectată, el a spus: Planul nu face obiectul unei ajustări”.

Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată și este în curs de implementare”, a spus Putin. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Donbasul cuprinde două provincii din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă – Luhansk, care se află acum în totalitate sub controlul forțelor separatiste ruse și susținute de acestea, și Donețk, pe care acestea o controlează parțial.

Cu toate acestea, Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din Ucraina în total, inclusiv o mare parte din provinciile sudice Zaporiojie și Kherson, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014 și pe care o consideră parte a Rusiei.