• Jurnalista care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina este în Franța.
  • Marina Ovsiannikova risca 10 ani de închisoare pentru informații false despre armata rusă.
  • Operațiunea „Evelyne” a fost comparată cu cea mai faimoasă trecere Zidului Berlinului.

Marina Ovsiannikova, fostul editor al televiziunii ruse de stat care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina, povestește cum a evadat din arestul la domiciliu din Moscova. Operațiunea Evelyne” a avut succes. Este în Franța și a cerut azil politic.

Am schimbat 7 mașini când eram pe teritoriul Rusiei. Fiind peste tot camere de luat vederi, bineînțeles că puteau găsi ușor mașina după numerele de înmatriculare. În a doua mașină eu mi-am amintit că aveam brățara. Oamenii care știau mi-au zis că ar trebui să o rup și să o arunc, căci s-ar putea sa aibă vre-un cip GPS. Cam la 10 km de casă eu am am rupt brățara respectivă și am aruncat-o peste geam. ” , a declarat ea într-o conferință de presă la sediul RSF din Paris.

Nu a precizat ce graniță din Rusia a trecut, dar a descris cum mașina în care călătoreau s-a împotmolit în noroi pe un câmp. Jurnalista a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă și risca până la 10 ani de închisoare. În octombrie și-a luat fiica și au evadat din casă. În schimb fiul a rămas cu fostul ei soț, încă angajat la Russia Today.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Eu sunt pentru el trădătoarea familiei și trădătoarea țării. Îmi este greu, dar încerc să vorbesc cu el. Nu rup legătura. Încerc să vorbesc cu el pe alte teme, încerc să evit subiectul. Nu despre politică, nu despre ce se întâmplă. Pur și simplu, ca o mamă îl întreb despre cum merg orele la Universitate, despre orice alte lucruri actuale. „

Christophe Deloire, secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, care a contribuit la organizarea evadării sub numele de cod Evelyne” , a comparat-o cu „cele mai faimoase treceri ale Zidului Berlinului”.

„Stiți, după ceea ce am facut în direct, după ce am protestat, toți prietenii mei făceau glume cu mine. Că se va folosi palonier. Râdeau de mine și mă întrebau ce aleg, «palonier sau accident întâmplător de mașină». Acum eu cred că Franța este o țară ce oferă condiții de siguranță. ” , a spus ea, referindu-se la diferite metode de asasinare care ar fi folosite de serviciile de securitate rusești.