- Armenia și Azerbaidjan se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah.
- Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale semnificative în Nagorno-Karabah și în jurul acestuia.
- Azerbaidjanul și Armenia sunt în dezacord categoric cu privire la modul în care ar trebui să arate un acord de pace cuprinzător.
Cel puțin 170 de soldați au fost uciși în cele mai sângeroase confruntări dintre Armenia și Azerbaidjan de la războiul din 2020. Luptele, pe care fiecare parte le-a pus pe seama celeilalte, au amenințat să antreneze Rusia, aliatul Armeniei, și Turcia, principalul susținător al Azerbaidjanului, într-un conflict mai amplu, într-un moment de tensiuni geopolitice deja ridicate.
Pentru ce se ceartă Armenia și Azerbaidjanul?
Armenia și Azerbaidjan, două foste țări sovietice din Caucazul de Sud, se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care până în 2020 a fost populată și controlată în totalitate de etnici armeni.
Într-un război de șase săptămâni în acel an, Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale semnificative în Nagorno-Karabah și în jurul acestuia. Luptele au luat sfârșit prin încetarea focului mediată de Rusia, dar de atunci au izbucnit periodic confruntări, în ciuda prezenței forțelor ruse de menținere a păcii. În ultima răbufnire, Erevanul a declarat că mai multe orașe armenești au fost atacate peste noapte. Azerbaidjanul a declarat că a răspuns la provocările armenești.
De ce au izbucnit acum luptele?
Momentul este semnificativ deoarece Rusia a fost în trecut cel mai influent mediator între Armenia și Azerbaidjan. Deși Kremlinul a declarat marți că președintele Vladimir Putin face toate eforturile pentru a limita vărsarea de sânge în Caucazul de Sud, războiul din Ucraina a subminat statutul Moscovei de garant al păcii în regiune.
Este posibil ca acest lucru să fi încurajat Azerbaidjanul să urmărească mai multe revendicări. Azerbaidjanul și Armenia sunt în dezacord categoric cu privire la modul în care ar trebui să arate un acord de pace cuprinzător.
În timp ce Baku dorește să dizolve Nagorno-Karabah ca entitate politică și să interzică Erevanului să joace un rol în această zonă, autoritățile armene s-au angajat să asigure drepturile armenilor locali.