• Israelul a revenit aproape de normalitate după un an de pandemie
  • Benjamin Netanyahu a transformat Israelul in campioana vaccinării
  • Netanyahu a fost primul vaccinat al țării pentru a crește încrederea în ser

Pe 8 martie, ziua în care Bucureștiul trăgea din nou obloanele peste restaurante, Israelul repornea industria ospitalității în orașele cu rată mică de infecție. Școlile erau redeschise după cinci luni dure.

Iar 500 de localnici se bucurau, pe arena Bloomfield, din Tel Aviv, de primul concert în aer liber după aproape un an de restricții. Eroul care a luat deciziile este premierul Benjamin Netanyahu. A știut să echilibreze balanța între restricții și relaxări. Israelul a fost prima țară care a închis granițele și care a declarat lockdown național. Apoi a demarat o campanie de vaccinare fără precedent.

Mai mult de jumătate dintre localnici au fost vaccinați cu prima doză din serul Pfizer și aproape 40% au primit și rapelul. A negociat cu Pfizer pentru 10 milioane de doze de vaccin, în schimbul cărora oferă datele celor vaccinați în pentru cercetarea efectelor. A plătit însă cu aproape 50% mai mult pentru fiecare doză.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Spre deosebire de România, în Israel localnicii pot să se vaccineze și fără programare. Rezultatele sunt uimitoare. Infecţiile s-au redus cu aproape 96 la sută după rapel. Dar România nu a preluat modelul. Și nici nu a acceptat oferta acestei țări de a permite persoanelor vaccinate să călătorească liber între cele două state.