• Fabian Gyula a fost propunerea din partea UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului
  • Fostul procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj a primit a raport favorabil din partea comisiilor juridice 
  • Fabian Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • Cunoaște limbile română, maghiară, germană și engleză

Fabian Gyula este doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena (1995-1996) și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena (1997-1998).

Fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Fabian Gyula este autor și coautor al peste 20 de volume și al mai multor articole și lucrări de specialitate publicate în limbile română, maghiară, germană și engleză, în țară și în străinătate, în domeniul Dreptului UE și al Dreptului internațional public.

A terminat școala generală în limba maghiară într-un sat din județul Covasna, a urmat ulterior un liceu industrial, cu specializare în matematică-fizică, și a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai“, promoția 1990-1994.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În anul 2003, Fabian Gyula a primit diploma „Meritul judiciar“ clasa a V – a, distincție acordată de președintele României.

Fabian Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului

Fabian Gyula a fost propunerea din partea UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului, după ce Renate Weber a fost revocată din funcție. Acesta a primit un raport favorabil din partea comisiilor juridice, cu 22 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. Raportul urmează să fie dezbătut și votat în plenul reunit al celor două camere ale Legislativului.

„Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului – n.r.) – nu vreau să mă substitui autorităţilor publice. Vreau să îmi exercit corect cele 15 atribuţii principale, în primul rând să mă concentrez pe soluţionarea operativă şi eficientă a petiţiilor cetăţenilor (…). În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului. Nu în ultimul rând, să simplific modul de întocmire a petiţiilor şi chiar am văzut modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă decât actuala procedură, care ajută oamenii ca accesând o sigură pagină să completeze acele rubrici fără să mai descarce un pdf, fără să mai semneze, scaneze şi aşa mai departe”, a afirmat Fabian Gyula la audierea sa din Comisiile juridice ale Parlamentului.