• Scoicile explozive au făcut parte dintr-o serie de încercări de asasinare a fostului președinte al Cubei, Fidel Castro.
  • Membrii CIA, la ordinele președintelui John F. Kennedy au primit sarcina de a-l elimina pe revoluționarul cubanez, în timp ce tensiunile se amplificau.
  • Castro a supraviețuit la sute de tentative de asasinat, plănuite sau nu, dar Tatăl Timp a fost cel care l-a doborât pe președintele cubanez, care a murit la vârsta de 90 de ani în 2016.

Scoicile explozive au făcut parte dintr-o serie de încercări de asasinare a fostului președinte al Cubei, Fidel Castro. Membrii CIA, la ordinele președintelui John F. Kennedy, care a fost el însuși asasinat în 1963, au primit sarcina de a-l elimina pe revoluționarul cubanez, în timp ce tensiunile se amplificau.

O soluție care nu a reușit să-l elimine pe Castro, liderul rebeliunii care a devenit în scurt timp cel mai longeviv președinte al Cubei, a fost încercarea de a ascunde explozibili în scoici împrăștiate pe plajă.
Cercul de apropiați ai lui Castro credea că au existat în total 634 de atentate la viața liderului comunist, dar documentele declasificate au oferit o serie destul de ciudată de încercări din partea agenției de informații a Statelor Unite.

De la speranța că liderul va ridica o scoică cu explozibili de tip trippin până la prezentarea președintelui cubanez într-un costum de scafandru contaminat, nu au lipsit ideile. Ceea ce a lipsit, însă, a fost eficiența, deși a arătat că CIA a pus la cale câteva planuri cu potențial fatal.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Dosarul declasificat suna astfel: „În această perioadă au existat, de asemenea, discuții despre o capcană pentru o scoică spectaculoasă, care ar fi fost scufundată într-o zonă în care Castro făcea deseori scufundări în pielea goală.”

Cel din urmă plan pentru un costum de scafandru contaminat presupunea utilizarea prafului de ciuperci care l-ar putea face pe Castro să se simtă rău. Documentele publicate au adăugat: Planul CIA era de a prăfui interiorul costumului cu o ciupercă care produce piciorul de lemn, o boală de piele invalidantă, și de asemenea de a-l contamina cu bacili de tuberculoză în aparatul de respirație”.

Castro a supraviețuit la sute de tentative de asasinat, plănuite sau nu, dar Tatăl Timp a fost cel care l-a doborât pe președintele cubanez, care a murit la vârsta de 90 de ani în 2016. Un complot mai sinistru și probabil realist a implicat angajarea șefului mafiot Sam Momo” Giancana, care a fost intermediarul pentru livrarea unei pastile de botulism otrăvitor”, trimisă de CIA în Cuba, în speranța de a-l omorî pe Castro, a relatat Newsweek.

La fel ca multe alte planuri puse la cale de CIA, nu a funcționat, dar acesta, în special, l-a lăsat furios pe procurorul general de atunci, Robert F. Kennedy, fratele lui JFK spunându-i CIA să nu mai ia niciodată astfel de măsuri”.