• Comandanții ucraineni spun că tancurile furnizate de Occident vor fi cruciale pentru a respinge această amenințare, iar mulți experți militari sunt de acord.
  • Challenger este un tanc extrem de capabil, dar Marea Britanie nu poate să păstreze decât aproximativ o duzină de tancuri.
  • Armele antitanc furnizate de Occident, combinate cu observatorii ucraineni care folosesc drone, au distrus peste 1.500 dintre acestea de partea rusă.

După cum decurge războiul din Ucraina, este posibil ca tancurile să devină extrem de importante. Ucraina spune că o mare ofensivă rusă va avea loc în primăvară și ar putea arunca în luptă încă o jumătate de milion de soldați ruși.

În războaiele terestre care implică mari ofensive de infanterie, tancurile pot face diferența. Aveau tancuri T de fabricație sovietică, de la T-64 până la T-90, numărul indicând, în general, anul în care tancul a intrat pentru prima dată în serviciu.

Armele antitanc furnizate de Occident, combinate cu observatorii ucraineni care folosesc drone, au distrus peste 1.500 dintre acestea de partea rusă.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

De ce îi cer ucrainenii Occidentului mai multe tancuri?

Ucrainenii au o mulțime de tancuri, dar sunt și tancuri T, în principal T-64 și T-72, care sunt vechi și vulnerabile la atacurile rusești. Pentru a respinge o ofensivă rusească de primăvară, au nevoie de tancuri de luptă moderne, care sunt mult mai bine protejate, mai rapide și mai letale.

Și mai au nevoie de ele dacă vor să străpungă forțele rusești bine săpate și să recupereze terenurile luate de ocupanți. Cel mai bun tanc pentru Ucraina ar fi Leopard 2, de fabricație germană, spun experții.

Tancurile sunt evaluate în funcție de capacitatea lor de a lovi alte ținte și de rezistența la atac. Leopard 2 se mișcă rapid, are o țintire de ultimă generație și este bine protejat de blindaj. De asemenea, este, în mod crucial, operat de 14 țări europene, astfel încât piesele de schimb sunt disponibile pe scară largă.

Challenger este un tanc extrem de capabil, dar Marea Britanie nu poate să păstreze decât aproximativ o duzină de tancuri. Ucraina vrea 300 de tancuri. Experții spun că, dacă va primi 100, va fi suficient pentru a face diferența.

Marea Britanie le oferă în principal ca un catalizator pentru a-i convinge pe germani și pe alții să trimită propriile tancuri de luptă.

Vor trimite SUA câteva pentru a-i încuraja pe germani să elibereze tancurile Leopard?

Așa cum stau lucrurile, nu. Se pare că vor ca europenii să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.

De asemenea, sunt îngrijorați că trimiterea Abrams ar însemna că principala capacitate ofensivă a Ucrainei este furnizată de americani, ceea ce ar ridica miza războiului, făcând jocul propagandei rusești care susține că acest război are ca scop combaterea agresiunii americane.

Liderul de război al Rusiei, Iosif Stalin, a spus odată că „cantitatea are o calitate proprie”, iar Rusia mobilizează sute de mii de soldați, pregătindu-se probabil pentru o ofensivă majoră în primăvară.

Comandanții ucraineni spun că tancurile furnizate de Occident vor fi cruciale pentru a respinge această amenințare, iar mulți experți militari sunt de acord. Dar au nevoie de ele în curând, dacă vor avea suficient timp să se antreneze pe ele și să le folosească eficient pentru a respinge amenințarea rusă.