Cum ar trebui să arate masa în familie, de Crăciun, pentru a limita răspândirea virusului. Sfaturile lui Raed Arafat

Cum ar trebui să arate masa în familie, de Crăciun, pentru a limita răspândirea virusului. Sfaturile lui Raed Arafat
  • În încăperi aerisite și cu mască – așa ar trebui să fie masa în familie sau alături de cei apropiați, de Crăciun, a spus, marți, Raed Arafat.
  • Șeful DSU insistă, însă, că întâlnirile cu alții decât cei cu care locuim în mod curent ar trebui evitate pentru a limita răspândirea virusului.
  • Arafat e de părere că cine nu poartă mască din motive medicale ar fi într-o situație atât de serioasă încât să nu poată îndeplini multe activități.

Întrebat, la Digi 24, cum pot românii să minimizeze riscurile de Crăciun, când se vor afla în aceeași casă cu rude și prieteni, Raed Arafat a spus că trebuie să fie încăperi aerisite, oamenii distanțați și cu mască, dar cel mai bine astfel de întâlniri ar trebui evitate.

„Să deschidă geamurile, va fi frig, bineînțeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepția momentului în care se mănâncă și unde trebuie totuși să se păstreze o distanță, purtarea măștii, care știu că este foarte greu, poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menționate inclusiv de OMS. Adică dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepția momentului în care mănânci și trebuie să fie aerisire foarte – foarte bună în încăperile în care se stă (…) Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune și persoanele în vârstă, pot expune și persoanele apropiate și pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale și poate chiar în stare foarte gravă”, a spus Arafat.

Acesta a fost întrebat dacă, eventual ar trebui să mâncăm pe rând. „Și asta este o soluție, dacă vreți să o propuneți”, a răspuns șeful DSU.

Arafat îți recomandă să nu te pui cu virusul

Să nu ne punem cu virusul, că noi suntem mai tari decât el, că nu se pune situația în acest mod. Trebuie să înțelegem această situație, nu avem altfel de controla decât prin măsurile de distanțare, limitarea contactului, limitarea mobilității și bineînțeles purtarea măștii când suntem în preajma persoanelor cu care nu stăm, în interior și în exterior”, a mai spus Arafat.

În plus, șeful DSU e de părere că cine nu poartă mască din motive medicale ar fi într-o situație atât de serioasă încât să nu poată îndeplini multe activități.

„Noi avem și la purtarea centurii de siguranță și la mască, avem undeva că, dacă din motive medicale n-o poți purta, dar aici trebuie motive medicale reale, trebuie să fie ceva foarte serios, care după asta te întrebi dacă persoana respectivă mai poate să-și exercite funcțiile”, spune Arafat.