Vreau să te duc în poate unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planeta în momentul asta. E laboratorul ultrasecurizat în care cea mai pură formă a coronavirusului care produce COVID-19 este ținută.

Undeva la periferia oraşului Singapore se află un laborator de cercetare pe animale, unde oamenii de ştiinţă au reuşit să izoleze cea mai pură formă a Coronavirusului care a cauzat COVID-19 şi unde îl ţin închis sub cea mai strictă securitate.

Danielle Anderson, virusolog: Acum întrăm în laboratorul principal. În această încăpere din spatele meu este locul unde păstrăm virusul viu.
Reporter, Richard Engel, NBC News: Virusul aflat încă în viaţă?
Virusolog: Da, acel virus!
Reporter: Cel mai periculos lucru pe care îl aveţi în acest laborator?
Virusolog: Exact! Acesta este virusul care a fost izolat de la pacienţi bolnavi, iar acum este păstrat aici, în acest laborator.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Doctorul australian Danielle Anderson este unul din cei mai cunoscuţi virusologi, cu o experienţă de 20 de ani în acest domeniu şi în unele din cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii.

Reporter: Ce v-a surprins, în mod neobişnuit, la acest virus?
Virusolog: Felul în care se răspândeşte este intr-adevăr foarte neobişnuit. Uitându-ne la felul în care a izbucnit (n.r. virusul) în ultima perioadă, credem că ştim ce să facem, dar pentru mine este o mare surpriză.
Reporter: De ce se răspândeşte atât de rapid?
Virusolog: Se pare că este extrem de contagios. Nu se răspândeşte prin aer, dar este contagios.

Doctor Anderson ne-a condus într-o altă parte a centrului de cercetare ca să ne arate de unde a apărut virusul.

Virusolog: Lilieci! Care s-au strâns în China pentru mâncare.

Reporter: Acest veterinar a capturat un liliac şi mi l-a arătat într-o cuşcă.

Reporter: Şi totuşi, de ce liliecii? Cât de sigură sunteţi că Coronavirusul a fost răspândit de la lilieci?
Virusolog: Sunt cam 90% sigură că noul Coronavirus provine de la lilieci.

Contaminarea iniţială, susţine ea, este posibil să se fi întâmplat aici, într-o piaţă murdară din Wuhan, provincie aflată în centrul Chinei. Tot medicul veterinar crede că cineva din acea piaţă a tăiat un liliac, a intrat în contact cu sângele sau urina şi apoi şi-a atins gura sau nasul. Restul deja îl ştim. Coronavirusul se răspândeşte în continuare în toată lumea.

În Coreea de Sud se dezinfectează mijloacele de transport în comun.

În China, autorităţile au promis să oprească comerţul cu animale sălbatice. Şi se pregătesc să ducă izolarea la un nou nivel.  Acest material arată forţele de securitate care se antrenează să captureze o persoană suspectată că este infectată cu coronavirus. Un semn despre ce s-ar putea întâmpla în viitor.

Reporter: Credeţi că o să continue să se răspândească?
Virusolog: Cred că se îndreaptă spre ceea ce numim pandemie. Da! Trebuie să muncim din greu pentru un vaccin şi va trebui să trăim cu acest virus şi cred că o să devină parte a vieţii noastre.

Sursă foto: NBC NEWS/ YOUTUBE

Coronavirus: Trend îngrijorător în cazul răspândirii Covid-19. Ce înseamnă transmiterea prin colectivitate

Autorităţile medicale din SUA nu îşi pot da seama cum un locuitor din Solano, California, a fost infectat cu noul coronavirus Pacientul nu a călătorit în zone afectate de epidemie şi nici nu a intrat în contact cu persoane infectate Felul în care persoana a fost expusă la noul virus este „necunoscut” Autorităţile medicale din […]

Read more