- Plasticul este cel mai des întâlnit deșeu din Marea Neagră și de pe litoral.
- În luna octombrie au fost descoperite de către ONG Mare Nostrum 21.284 de deșeuri, pe mai multe sectoare de plajă.
Masca de protecție, atât de des folosită în această perioadă, este noul deșeu care a împânzit litoralul Mării Negre.
Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG-ului Mare Nostrum a colectat, împreună cu echipa ei, în acest sezon estival, 14.000 de tone de alge și resturi.
„Marea Neagră se pare că este una dintre cele mai, este de fapt cea mai poluată mare din mările regionale.”, a spus Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG-ului Mare Nostrum.
Însă, există totuși și o veste bună. În urma monitorizărilor porțiunilor de plajă din această toamnă, arată o scădere a deșeurilor comparativă cu septembrie 2019.
Deșeurile amenință ecositemele
Însă nu doar măștile au poluat Marea Neagră. Plastic, recipiente, unelte de pescuit abandonate, obiecte aruncate de la bordul navelor sunt doar o parte din lucrurile pe care le găsesc cercetătorii marini pe fundul apei.
„Am văzut pescăruși cu pungi de plastic în gură pentru că pe fundul pungii erau resturi alimentare.
Până acum se considera că deșeurile marine sunt, niște gunoaie aruncate, ele acolo sunt transformate și toată treaba revine la normal. Realitatea a demonstrat că lucrurile nu stau așa.”, a explicat Simion Nicolaev Director Institutul de Cercetare Marină “Grigore Antipa”.
Litoralul, groapa de gunoi a turiștilor
În cele șase luni de extrasezon, Administrația Bazinală Dobrogea Litoral strânge aproximativ 60 de tone de deșeuri de pe întreaga lungime a țărmului Mării Negre.
„Pe suprafețele de plajă închiriată, operatorii economici au obligația de a curăța aceste sectoare, dacă nu, aceștia pot fi sancționați conform legislației în vigoare.”, a menționat Cristian Omocea, Șef Serviciu Inspecția Bazinală a Apelor din cadrul ABADL.
Reamintim că de anul viitor Parlamentul European a decis ca obiectele de unică folosinţă din plastic să fie interzise.