Cum au intervenit autoritățile în urma exploziei de la Petromidia. Relatarea DSU

midia-navodari Sursa foto: YouTube/ReplicaOnline
  • Departamentul pentru Situații de Urgență a emis un comunicat prin care relatează cronologia evenimentelor petrecute
  • DSU ar fi fost anunțat de incident la ora 12:16, în urma unui apel la 112
  • În urma apelului, a fost activat planul roșu de intervenție, iar pompierii ar fi ajuns la fața locului în aproximativ 8 minute

O explozie a avut loc astăzi la Rafinăria Petromidia din Năvodari, în urma căreia 5 persoane au fost rănite și 1 este dispărută.

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis un comunicat prin care relatează cronologia evenimentelor petrecute.

Astfel, DSU ar fi fost anunțat de incident la ora 12:16, în urma unui apel la 112, despre un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari. În urma apelului, a fost activat planul roșu de intervenție, iar pompierii ar fi ajuns la fața locului în aproximativ 8 minute.

Prioritatea DSU a fost evacuarea victimelor și transportarea lor către unitățile medicale. Ulterior, la ora 13:14, incendiul ar fi fost localizat, eliminând pericolul extinderii acestuia. Aproximativ 50 de pompieri ar fi fost mobilizați în primă instanță, pentru ca mai apoi să fie cerut ajutorul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila. Cantitatea totală de apă utilizată este de 12.000 de litri de apă.

Comunicatul DSU

„Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța.
În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.
Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei persoane dispărute.
Incendiul a fost localizat la ora 13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.
La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază, 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.
Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.
Ulterior cantitatea de substanță de stingere a fost suplimentată cu câte 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN.
Situația este încă în dinamică, vom reveni cu actualizări.
La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor.”