Certificatul digital este disponibil de miercuri, iar poliţiştii de frontieră au scanat primele coduri QR generate de aplicaţia online dezvoltată de STS.

Românii au încredere că vor călători mai ușor de-acum încolo cu ajutorul documentului. În Vama Giurgiu, mai multe persoane încercau să obțină certificatul chiar în timp ce aşteptau la coadă. În timp ce alți români au ales să prezinte documentele, momentan, în format fizic.

Pentru a-ţi verifica codul QR de pe certificatul digital la intrarea în ţară, poliţiştii de frontieră folosesc 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane smart pe care e instalată aplicaţia Corona-Scan.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Verificările se fac asupra persoanelor care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, zonă galbenă, zonă roşie. Pentru persoanele care sosesc din zonă verde, ele nu au nevoie de acel certificat, pentru că intră în România fără măsuri, având în vedere că sosesc dintr-o destinaţie care se regăseşte pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut”, a afirmat Răzvan Păun, şeful punctului de trecere a frontierei Giurgiu.

Platforma dezvoltată de STS a devenit funcţională miercuri dimineață. Iar în primele patru ore au fost eliberate peste 170.000 de certificate digitale. Până la ora 17.00, numărul acestora se apropia de 300.000.

„Cea mai mare parte a lor a fost pentru persoanele care s-au vaccinat, peste 160.000. De asemenea, peste 4.600 de certificate au fost pentru persoanele care s-au vindecat, adică au trecut prin boală, şi peste 4.000 de certificate au fost pentru persoanele care au un test negativ”, a afirmat Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS.

Platforma nu a înregistrat nicio eroare, chiar a fost, cum vă spuneam, foarte accesată. Ea din momentul în care a fost operaţionalizată a putut fi accesată de toată lumea, nu am avut niciun fel de problemă, s-au generat foarte multe certificate”, conform sursei citate.

Intrarea în vigoare a certificatului digital, la nivelul Uniunii Europene, a fost anunţată şi la Bruxelles.

Cu acest certificat, oricine în Europa poate călători în siguranţă şi liber vara aceasta. Până acum, au fost generate peste două sute de milioane de certificate”, a explicat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.