• O publicație de investigații din Rusia scrie despre strategia lui Vladimir Putin de a evita un potențial atac politic din partea adversarilor.
  • Liderul rus și-ar fi organizat pentru conferințele video două birouri similare, unul lângă Moscova și altul la malul Mării Negre.

Publicația rusă de anchete și investigații, Proekt, a scris că Vladimir Putin și-a construit două birouri identice pentru conferințele video, unul la o reședință guvernamentală, situată în afara Moscovei, Novo-Ogaryovo, și altul într-un tradițional loc de vacanță, la malul Mării Negre – stațiunea Soci.

Imaginea cu Vladimir Putin într-un birou cu mobilă puțină, cu steagul Rusiei în spate și câteva fotolii bej a devenit familiară rușilor în acest an, din transmisiunile televizate ale conferințelor video de lucru, în contextul măsurilor de izolare din cauza pandemiei.

Izolarea este atipică pentru Vladimir Putin, care se prezintă poporului rus ca un om de acțiune în timpul crizelor, face vizite în regiunile lovite de incendii și inundații, îi consolează pe ruși și dă indicații de răspuns la situație.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

”Munca de acasă” s-a dovedit a fi prea izolantă pentru liderul rus scrie Proekt care oferă detalii despre strategia lui Putin bazându-se pe dovezi circumstanțiale și declarații anonime despre biroul identic construit la Soci, relatează New York Times.

Raportul, bineînțeles, negat de Kremlin, se bazează și pe înregistrările publice cu traseul avioanelor prezidențiale care ar contrazice informațiile președinției ruse cu privire la locul unde se află Vladimir Putin.

Întâlnirile lui Vladimir Putin cu Andrei Kostin în biroul de lângă Moscova în 2017 și la Soci în 2020

Înainte de pandemie, Putin lucra frecvent, în mod deschis, la vila din Bocharov Ruchey, Soci, pentru a promova turismul în zonă sau a-și întâmpina invitații politici într-un mediu mai relaxat. Pandemia a schimbat totul însă.

În viziunea Kremlinului, rușii cred că într-o astfel de criză, președintele trebuie să fie în capitală sau în apropierea ei, muncind să repare dezastrul lăsat în urmă de coronavirus, care a lovit puternic federația. Deci nu ar trebui să se afle într-o stațiune. Dar în concordanță cu trecutul de spion KGB, Putin ar fi găsit soluția pentru ca rușii să nu știe unde se află în realitate.

Analiștii ruși vorbesc despre o luptă începută recent între elitele politice ale țării. Aceeași publicație a scris în urmă cu câteva săptămâni că Vladimir Putin ar avea o fiică de 17 ani cu o fostă menajeră, devenită între timp multimilionară. Astfel de atacuri la adresa lui Putin erau foarte rare pe scena politică internă.

Siteul Proekt a fost creat acum 2 ani de Roman Badanin, un reporter veteran al opoziției ruse și susține că este finanțat de cititori. Este unul dintr-o serie de publicații care au scris recent despre familia și viața romantică a lui Vladimir Putin.

Ancheta Proekt a fost comentată și de Alexei Navalnîi, pe Twitter: ”Să aibă două birouri identice este absolut stilul lui Putin. Minte și în cele mai mărunte lucruri”

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a negat că cele două birouri sunt identice.