• Andrei Marga, fost ministrul al Educației, îți vorbește despre lecțiile pandemiei
  • Fostul ministru al Educație critică decizia Guvernului Orban de a închide școlile și universitățile la începutul pandemiei
  • Andrei Marga amintește două dintre problemele României de astăzi, menționând printre ele deteriorarea democrației, dar și nepotismul din instituțiile publice
  • Liviu Drăgan dezvăluie în emisiunea ,,Ochii pe mine!” visul pe care îl are și proiectul care există, deocamdată, conturat doar în mintea sa

Liviu Drăgan, fondatorul DRUID și prof.univ. dr Andrei Marga, fost ministru al Educației – invitații de marți seara din talk-show-ul „Ochii pe mine!, cu Vlad Craioveanu.  O emisiune cu subiecte diverse, păreri pertinente și informații importante, așa că, ascultați-i sfatul și stați cu ochii pe Craioveanu!

Cum a început proiectul DRUID

Liviu Drăgan, invitatul primei părți a emisiunii, povestește cum a pornit proiectul DRUID – o companie cu chatbots (n.r. –  roboți de chat realizați cu ajutorul inteligenței artificiale).

Invitatul lui Vlad Craioveanu îți vorbește despre avantajele inteligenței artificiale, dar și cât de mult înseamnă tehnologia în vremurile pe care le trăim.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

,,Referitor la crearea DRUID, am plecat de la câteva principii. De la faptul ca noi stăm în fata unui computer și folosim telefoanele mobile. Mi-am dat seama că nu poți sta în două paradigme atât de diferite din punct de vedere design, telefonul mobil și computerul, deși stăm. Deci este clar că, până la urmă,  se vor uniformiza și va câștiga telefonul. Să fac business cu telefonul mobil. Asta a fost o primă gândire a mea.

A doua a fost nevoia de self-service, să reușesc să fac business fără să cer unui contabilului șef rapoarte, să cer omului de la vânzări rapoarte și să le obțin singur. Aceste lucruri se faceau prin self service. Și al treilea lucru este mobilitatea. Noi suntem tot mai mobili și tot mai greu ne înregimentam în echipe de management. Toate aceste 3-4 elemente m-au condus către platformele de chatbots. Ca să fiu sincer, ignoranța m-a ajutat, ca de foarte multe ori, să îndrăznesc să fac lucrul ăsta, pentru că eu nu știam mare lucru despre chatbot. Acum, am ajuns o companie foarte respectată.”

L. Drăgan: ,,Dorința de a-ți semna un contract fără să te duci la bancă, doar vorbind cu un roboțel, îți dă avantaje formidabile”

Liviu Drăgan mărturisește că pentru compania sa cererea a crescut în perioada pandemiei. El susține însă că îl afectează enorm vremurile pe care le trăim și că, din punct de vedere etic, se ferește să spună ,,mie îmi merge bine”, ținând cont de întreg contextul actual.

,,Nu-mi place să spun că am trecut bine de pandemie, ținând cont de drama care se întâmplă în lume. (…) Cererea pentru ce facem noi a crescut foarte mult, a crescut foarte mult pentru că muncile repetitive, dorința de a-ți semna un contract fără să te duci la bancă, doar vorbind cu un roboțel, îți dă niște avantaje formidabile.”

Liviu Drăgan: ,,Va trebui să ne identificăm foarte bine cine e om și cine e robot”

Vlad Craioveanu l-a provocat pe Liviu Drăgan și la o discuție despre cum ar stârni și ce ar schimba în viața oamenilor apariția unor roboți adevărați.

,,În general, cred că roboții nu vor fi atât de hoți ca oamenii pentru că vor putea fi puși să facă tot felul de răutăți, dar până la urmă nu este decât o extensie tot a omului. Va trebui să ne identificăm foarte bine cine e om și cine e robot.

Roboții înlocuiesc foarte mult muncile repetitive. Apariția roboților industriali va face ca aceste munci repetitive să dispară și va exista o revoltă a oamenilor inutili. Sunt probleme pe care roboții și roboții industriali le pot crea.”

Pe când un soft pentru detectarea hoțiilor din administrație

Cât despre ideea înființării unui soft care să detecteze hoțiile din administrație, Liviu Drăgan spune franc: ,,Ar fi un soft extrem de util, foarte complicat pentru că diversitatea hoției este atât de mare în administrație, încât nu m-aș ambiționa să fac un astfel de soft.”

Liviu Drăgan mărturisește însă că ,,este nevoie de o etică și în robotică, deoarece manipularea poate duce la distrugere.”

Concluzia fondatorului DRUID?– ,,Inteligența artificială sprijină democratizarea informației.”

L. Drăgan: ,,Toți oamenii care au făcut bani puternici în România nu au devenit sau nu prea au devenit filantropi.”

Liviu Drăgan dezvăluie în emisiunea ,,Ochii pe mine!” visul pe care îl are și proiectul care există, deocamdată, conturat doar în mintea sa. Speră însă să-l vadă concretizat cât mai repede.

,,În momentul actual nu am nici un proiect foarte clar, dar am un vis și am o dorință: vreau să fac fundația Druid care să premieze copiii din școlile și din comunele și din satele mai vitregite de soartă, pentru că inteligența și deșteptăciunea nu au nicio legătură cu zona geografică.

Am cunoscut câțiva băieței în zone foarte ciudate din România care erau absolut strălucitori. (…) Bucuria unui om care a avut cât de cât succes este să dea înapoi prin anumite proiecte de acest gen. Din păcate, dacă te uiți, toți oamenii care au făcut bani puternici în România nu au devenit filantropi sau nu prea au devenit filantropi.”

Andrei Marga: ,,Cheia României, la ora actuală, rămâne democratizarea”

Invitat în cea de-a doua parte a emisiunii, Andrei Marga, fost ministrul al Educației, îți vorbește despre lecțiile pandemiei, dar și despre felul în care au fost și sunt respectate drepturile și libertățile omului în aceste luni care ne-au transformat complet existența.

Cum înclină balanța meritocrației versus ,,prostocrație” în România de astăzi? Este pregătit învățământul din țara noastră pentru școala online?

Andrei Marga amintește două din problemele României de astăzi, menționând printre ele deteriorarea democrației, dar și nepotismul din instituțiile publice, despre care susține că este mai mai extins ca oricând.

 ,,Vlad Craioveanu: Care considerați că este, în momentul de față, cea mai mare problemă a României? Pilele, nepotismul, felul în care se desfășoară lucrurile pe scena politică, mentalitatea sau altceva? Vom scăpa vreodată de lucrurile astea?

Andrei Marga: Cheia României, la ora actuală, rămâne democratizarea. România, din păcate, își deteriorează democrația. Ministrul justiției, care a fost înainte, a spus foarte bine, cred eu: “Justiția din România scârțâie din toate încheieturile” Eu aș extinde puțin… Democrația scârțâie din toate încheieturile. Se încalcă voios Constituția, chiar de către cei care jură pe ea.

Problema cheie a României este aceasta. România are o problemă… Selecția personalului în instituțiile publice. Sigur pilele, sigur nepotismul sunt două boli care vin mai din trecut, dar, din păcate, la ora actuală, în unele instituții, ele sunt exstinse mai mult decât oricând. Cu alte cuvinte, nepotismul este mai extins la aceasta oră decât oricând. E o problemă și structurală, de nivelul legislației. Spiru Haret era mâhnit, supărat, a izbucnit: “concursuri ca în România nu se fac nicăieri”. Se gândea, firește, că se fac concursuri, dar ele toate sunt malformate, din start. Bine, malformarea acum este organică și ea este, din păcate, stimulată chiar de actuala lege în cazul educației, dar cred că și în legea administrației publice. Și ea include destule încălcări, destule pile, destule nepotisme etc.

Eu cred că la ora actuală, dacă e să iau din lista pe care mi-ați propus-o, aș spune așa… Deteriorarea democrației este problema cheie, nepotismul este problema mare, problema cheie a instituțiilor publice din România. Românii plătesc cu un nivel de viață care este, cu rezolvări care sunt, cu sănătatea lor, de ce nu… cu multe lucruri. “

A.Marga: ,,Când eram ministru, am preluat abandonul școlar la 3,5%, l-am coborât la 1,5%. Acum a sărit de 14%”

Fostul ministru al Educație critică decizia Guvernului Orban de a închide școlile și universitățile la începutul pandemiei, susținând faptul că principala repercusiune este cea a abandonului școlar.

,,Vlad Craioveanu: “Ați declarat că școlile și universitățile nu trebuiau închise la începutul pandemiei. Cum ați fi gestionat dumneavoastră situația, ținând cont de faptul că s-a mers mult pe distanțare socială? Ce soluție ați fi avut?”

Andrei Marga: Și la ora actuală, din nefericire, nu se gândesc soluții practice, mai rafinate pentru combaterea coronavirusului. În fond, s-a luat recomandarea epidemiologului din China, mască, spălat pe mâini, distanțare fizică. Ar trebui și gândit în context mai mult.

În orice caz, nu trebuiau școlile închise atunci, pentru că România nu facea nici testări la acea dată, testările erau modeste. Trebuia văzut unde este coronavirus si unde nu este. Eu am facut liceul mai Mediaș și îmi spuneau niște foști distinși colegi că acolo, multă vreme, nu a fost niciun infectat…

Cel puțin așa îmi spuneau ei. Ei bine, de ce să închizi un oraș (și sate erau în aceeași situație), de ce să faci orpirea activităților, să închizi școli, facultăți, universități, când nu este nevoie? Mai bine se mușcă ceva din vacanța de vară. Vacanța de vară în România, ca să fim cinstiți, e cea mai lungă din Europa sau una din cele mai lungi. Deci se putea o altă soluție.

 La noi repezirea a fost pentru că aveam o rațiune de natură politică. Facem repede stare de urgență, chiar militară s-a făcut, ceea ce nu a făcut nimeni aproape, facem stare de alertă ca nu cumva oamenii să iasă la demonstrație. Nu au rezolvat nimic, de fapt. Școlile si facultățile au fost afectate. Segregarea gravă, socială, pe canalul educației este o problemă care se îngroașă în România și va trebui ca cineva să îi dea de capăt, pentru că așa ceva nu trebuia să se întâmple. Când eram ministru, am preluat abandonul școlar la 3,5%, l-am coborât la 1,5%. Trebuia să coboare, iar acum a sărit de 14%. Vă dați seama unde suntem? Abandonul școlar, probabil, foarte probabil, este cel mai mare din Europa. “

A.Marga: ,,Acuma, s-o spun foarte pe șleau: nu cred că noi facem alegerile, doar ne jucam de-a alegerile!”

,,V. Craioveanu: Care este cel mai puternic motiv care vă face să mergeți la votul din  27 septembrie?

A.Marga: Nu e sigur că mă duc. Dar motivul normal pentru un cetatean este că ar trebui sa participam la vot. Dar, acuma, s-o spun foarte pe șleau: nu cred că noi facem alegerile, doar ne jucam de-a alegerile! Alegeri înseamnă să ai în față niște alegeri, alternative.  (…) Alegerile înseamnă ca, în prealabil sau  mă rog pe parcursul pregătirii campaniei sa se poata schimba argumente, oamenii să pună intrebari, să aibăm răspunsuri, ori acestea nu există. Așa facem în grabă alegeri ca să ne aflam in treaba, nu cred că este o soluție. Eu cred ca Romania e o societate care nu va ieși la liman dacă nu e integrată de forțele ei politice.”