• Eugen Iancu și-a pierdut fiul, Alex, de 22 de ani, la 3 săptămâni după incendiul Colectiv.
  • Construcția centrelor de arși din București și Tg. Mureș ar începe în această toamnă.
  • Primele condamnări definitive au venit în 2022, la aproape 7 ani de la Colectiv.

Se împlinesc 9 ani de la tragedia care a lăsat România rece. 9 ani de când 65 de tineri și-au pierdut viețile într-o seară de octombrie. Alți 160 au rămas cu răni pe viață, cicatrici vii pe piele, în suflet și în minte. Cu răni au rămas și familiile victimelor care ar da orice să întoarcă timpul și să-i mai strângă puțin în brațe pe cei dragi. Autoritățile au avut nevoie de aproape 9 ani pentru a pune în practică planurile și să construiască spitale și centre de mari arși.

Eugen, tatăl lui Alex, s-a implicat mult în ajutorarea victimelor de la Colectiv, a înființat Asociația Colectiv, a făcut un monument în fața clubului și a obținut prin lege ca data de 30 Octombrie să devină „Ziua pacientului cu arsuri”.

Cum s-a schimbat România după 9 ani de la tragedia Colectiv?

„La prima strigare, așa, pot să spun că nu s-a schimbat deloc. Și aici mă refer la faptul că după 9 ani nu avem funcțional un spital nou de mare arși. Nu avem o lege de funcționare a spațiilor publice.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Trăim în continuare cu acel afiș pe care spune acest local nu are autorizație ISU. Nu avem o lege care să facă ordine în modul în care se construiește în țara asta, pentru că avem o mulțime de cartiere în noi prin care o mașină de pompier nu poate intra. Ce să mai zic, nu avem centre de recuperare, adică pacientul ars după ce îl facem bine în spital, ce facem cu el mai departe?”, a spus Eugen Iancu, părintele unei victime de la Colectiv, la Aleph News.

A determinat tragedia o conștientizare mai profundă asupra siguranței publice?

„Eu sper un singur lucru: cadrele medicale, și aici mă refer de la medicul chirurg de la capătul pacientului până la profesorii academicieni și cei din Minister, deci până la ministrul Rafila, care este singurul ministru al Sănătății din cei 9 ani – care nu a binevoit să ne vadă în tot acest timp deși are 3 ani de când este mandat, ne-a arătat toată indiferența lui față de pacientul alții –  sper ca toți acești oameni să înțeleagă că sănătatea pacientului, salvarea lui, iese peste orice orgoliu. Trebuie să lase orgoliile și pur și simplu să facă ceea ei trebuie să facă”, a completat tatăl victimei.